EU neemt geen AstraZeneca-vaccins meer af vanwege gebrekkige leveringen

Gepubliceerd op 9 mei 2021 om 12:50


EU neemt geen AstraZeneca-vaccins meer af vanwege gebrekkige leveringen | Mediafuze

De Europese Unie neemt vanaf juni geen AstraZeneca-vaccins meer af. Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) bevestigde zondag dat de contracten niet verlengd worden.

AstraZeneca heeft tot grote frustratie van de EU veel moeite met het bijhouden van het eerder overeengekomen leveringsschema.

Het bedrijf heeft tot nu toe slechts 30 miljoen van de beloofde 120 miljoen doses aan de EU geleverd. De Brits-Zweedse farmaceut zegt dit jaar slechts 70 miljoen van de volgende 180 miljoen beloofde doses te kunnen leveren.

De Europese Commissie heeft de farmaceut inmiddels aangeklaagd, omdat het bedrijf leveringscontracten niet nakomt en ook geen redelijk plan zou hebben om überhaupt op tijd te kunnen leveren.

De EU is hoe dan ook op zoek naar andere, mogelijk doelmatigere vaccins. Zaterdag werd bekend dat de EU de komende twee jaar nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech zal ontvangen.

Het nieuwe contract met de Duits-Amerikaanse vaccinontwikkelaar wees er al op dat de EU meer inzet op het vaccin van Pfizer.
«   »