Thuis, onderweg of op kantoor: we maken vaak gebruik van wifi. Hoe dat werkt? Het internetsignaal komt binnen via je modem (ook wel het access point) en is met een internetkabel aangesloten. Via radiogolven verstuurt het wifi-modem gegevens, die weer in je smartphone, laptop of tablet terecht komen.

De basis voor sterke WiFi

WiFi verliest bereik door betonnen muren, stoorzenders en gedeelde kanalen. Dat signaal verbeter je vaak met een paar kleine aanpassingen.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Plaats van je modem

Hoe dichter je in de buurt van je modem (access point) werkt, hoe sterker je WiFi-bereik. Muren en plafonds laten het wifisignaal namelijk slecht door. Dus plaats het modem zo vrij én hoog mogelijk.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Geef je WiFi een extra boost

Ook stabiele wifi in de woonkamer of op zolder? Met een Wifibooster vergroot je het WiFi-bereik. Je sluit een Wifibooster aan met een internetkabel of via een stopcontact.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Voorkom stoorzenders

Apparaten zoals bewakingscamera’s, babyfoons, audiospeakers of draadloze schakelaars verstoren soms de signalen van je modem. Schakel ‘m bij twijfel uit en test je draadloos internet. En nu?

Kies een snellere WiFi-frequentie

Een router, modem of Wifibooster stuurt een wifi-signaal uit naar je apparaten door middel van een frequentie in de lucht. Dit loopt via de 2,4- of via de 5 GHz-frequentieband. Je modem gebruikt standaard 2,4 GHz om het WiFi-signaal te verzenden en te ontvangen.

Met 2,4 GHz reikt het signaal verder, maar is je verbinding trager. Dat komt omdat er meer WiFi-netwerken zijn aangesloten.

Heb je last van WiFi-drukte? Stap dan over naar de 5 GHz frequentieband. Er zijn meer 'rijbanen', je hebt minder last van ander WiFi-verkeer en je haalt hogere snelheden. Het nadeel is wel dat het 5 GHz-signaal iets minder ver reikt.


Veilig internetten onderweg

Elk openbaar netwerk is in principe een veiligheidsrisico. Geen zin om het hele artikel te lezen? Dan is de boodschap eenvoudig: gebruik geen openbare wifi. Kan het echt niet anders, verstuur dan nooit gevoelige informatie over het netwerk. Dat betekent dus nergens inloggen en niet internetbankieren. Gebruik altijd het mobiele netwerk van uw telefoon, als dat kan.

Lees meer »

Bezochte websites terugvinden in Chrome

Het maakt bij het zoeken in de surfgeschiedenis geen verschil of u de site een kwartier of een maand geleden hebt bekeken. Alle adressen van door u bezochte sites worden tot negentig dagen bewaard. Graaf zo u in uw eigen surfverleden.

Lees meer »

Geen wachtwoorden opslaan in Chrome

Chrome heeft een ingebouwde wachtwoordmanager. Handig, want op die manier logt de browser u automatisch in. En hoeft u zelf geen wachtwoord te onthouden. Maar veilig is deze opslag niet. Krijgen anderen toegang tot uw apparaat of Google-account, dan weet men direct uw wachtwoorden. Gebruik de wachtwoordmanager daarom liever niet. Zet de functie uit en verwijder al opgeslagen wachtwoorden. Gebruikt u Chrome op verschillende apparaten, controleer ze dan allemaal.

Lees meer »

Deze gadget beheert het internetgedrag van je gezin

Circle is een gadget die je thuis met wifi verbindt. Vervolgens kun je daar elk apparaat in het netwerk mee beheren; smartphones, tablets, laptops, televisies en meer. Vervolgens blijf je op de hoogte van wat kinderen op de apparaten uitspoken en is dat gedrag naar wens te sturen. 

Lees meer »