Tips voor een optimaal WiFi


Draadloos internet is niet meer weg te denken uit ons leven. We zijn het sinds de komst van de smartphone heel normaal gaan vinden altijd en overal op internet te kunnen komen en vinden niks zo frustrerend als een slechte of trage WiFi-verbinding. Daarom helpen we je met dit blog om altijd het maximale uit jouw WiFi te halen.

De naam WiFi is een afgeleide van ‘wireless fidelity’, of ‘draadloze betrouwbaarheid’. Veel mensen zeggen ‘wie fie’, maar Amerikanen zeggen ‘waai faai’.

De WiFi-standaard genaamd 802.11 werd in 1997 officieel vastgelegd door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Omdat dit instituut vooral bestuurd wordt door techneuten verzinnen zij graag lekker ingewikkelde naamgeving voor hun standaarden. Er wordt daarom gesproken over WiFi-versies genaamd 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n en 802.11ac.

Over het algemeen geldt hoe hoger de letter, hoe sneller de standaard. De meest recente veelgebruikte WiFi-standaard is 802.11ac en wordt ondersteund door onze meest recente apparatuur.

Tip 1: gebruik liever kabels

Het voordeel van draadloze netwerken is het gemak van geen kabels hoeven trekken. Toch is het verstandig waar mogelijk altijd een netwerkkabel te overwegen. Computers, laptops en andere netwerkapparaten zullen altijd sneller en betrouwbaarder werken met een kabel.

Bovendien zijn écht hoge snelheden van 1000 Mbit, of een Gigabit, alleen mogelijk via kabels.

Tips voor een optimaal WiFi | Mediafuze

Tip 2: gebruik 2,4 en 5 GHz

Wie zich wil verdiepen in de techniek achter WiFi krijgt een stevige dosis natuurkunde voor zijn kiezen. Draadloos internet wordt verstuurd als radiogolven en vertoont daarom hetzelfde gedrag als bijvoorbeeld straling van een mobiele telefoon of jouw favoriete FM-zender.

De meeste routers geven je de keuze tussen een 2,4 of een 5 GHz verbinding. Beide frequenties hebben zo hun voordelen en nadelen. Hoge frequenties maken meer bandbreedte en dataoverdracht mogelijk, terwijl lage frequenties zich over langere afstanden kunnen bewegen, beter door muren heen breken en minder storingsgevoelig zijn.

Tips voor een optimaal WiFi | Mediafuze

Hoger is dus niet altijd beter, en wie graag een stabiele verbinding heeft doet er goed aan in ieder geval 2,4 GHz een kans te geven. Hoewel verbindingen over 5 GHz vaak meer snelheid mogelijk maken is de kans dat je verbinding last heeft van omgevingsfactoren vele malen groter.

Standaard staat onze apparatuur zo ingesteld dat deze gebruik maakt van beide frequenties. Je router, laptop, tablet en smartphone zullen dan automatisch samenwerken om de beste frequentie voor elke situatie te bepalen. Hiervoor hoef je niks te doen.

Tip 3: zoek de beste plaats

Een WiFi-signaal krijgt een boel uitdaging in menig woonhuis. Muren, plafonds en afstanden zijn vijanden van een zuiver signaal. Let er daarom goed op waar je het router neerzet.

Signalen gaan voor een deel door muren heen, maar ketsen ook af en geven zo een soort ‘echo’. Het verplaatsen van je router kan daarom veel impact hebben op de kwaliteit van je signaal.

  • Zo dicht mogelijk bij het midden van het huis.
  • Niet op de vloer, het liefst zo hoog mogelijk.
  • Zo ver mogelijk van het signaal van de buren vandaan.
  • Uit de buurt van draadloze huistelefoons.
  • Niet in de buurt van een magnetron.

Tip 4: hou rekening met stoorzenders

Draadloze signalen die zich door de lucht bewegen zijn onderhevig aan storing. Net als de televisie vroeger niet goed werkte met slecht weer, zo heeft WiFi last van omgevingsfactoren.

  • Oppervlaktes van metaal of gewapend beton
  • Draadloze (DECT) basisstations
  • Andere WiFi-apparatuur
  • Bluetooth-apparaten
  • Babyfoons
  • Draadloze beveiligingsapparaten
  • Hoogspanningsbronnen zoals elektriciteitsmasten

Maar ook minder voor de hand liggende apparatuur kan soms invloed hebben op het signaal zo lang deze geactiveerd staan.

Denk bijvoorbeeld aan.

  • Aquaria
  • Gitaarversterkers
  • Magnetrons
  • Stofzuigers

Tip 5: meet de signaalsterkte

Op moderne smartphones is altijd te zien wat de gemeten signaalsterkte is. Deze ‘streepjes’ geven een indicatie van hoe sterk je verbinding is. Toch is deze meting niet erg betrouwbaar. Om goed te testen hoe snel je verbinding is adviseren wij de app van Speedtest.net voor Android of iOS te gebruiken.

Tips voor een optimaal WiFi | Mediafuze

In bovenstaand voorbeeld zie je dat WiFi moeite heeft om een hoek heen te komen. De kamer linksonder zit verstopt achter meerdere muren, en de hoek via de gang is slecht te maken. Hier is geen eenvoudige oplossing voor, maar het zou al een boel schelen de router boven in de kamer te plaatsen.

Tip 6: het juiste kanaal

Om ervoor te zorgen dat meerdere WiFi-netwerken mogelijk zijn is het luchtruim verdeeld in verschillende kanalen. WiFi-routers zullen automatisch zoeken naar het meest geschikte kanaal, maar soms kan het erg druk zijn in de ether. Als veel buren verschillende draadloze apparaten gebruiken dan gaat dit ten koste van de openbaar beschikbare bandbreedte.

De enige manier om ervoor te zorgen dat je ook in drukke gebieden de best mogelijke verbinding maakt, is het zorgvuldig aanpassen van het kanaalnummer. Hoewel je router dit standaard automatisch doet, kan hij in sommige gevallen wel wat hulp gebruiken. Log daarvoor in op je router en navigeer naar de kanaalinstellingen.

Tip 7: de laatste technologie

Optimale snelheid is alleen mogelijk als alle betrokken apparatuur over de laatste standaarden beschikt. Je router zal zich altijd zo aanpassen dat élk apparaat de best mogelijke verbinding heeft. Dat betekent helaas ook dat een trage laptop of ouderwetse smartphone het hele huishouden een stuk trager kan maken. De verbinding werkt dan namelijk automatisch op de snelheid van het apparaat met de laagste verbinding.

Tip 8: installeer repeaters

Een WiFi-repeater is een apparaat dat jouw WiFi-signaal herhaalt. Op die manier kan het signaal worden versterkt op plekken waar dit normaal niet optimaal is. Wij adviseren de Fritz!wlan Repeater 1750e. Dit model werkt perfect met de Fritz!box 5490 en ondersteunt ‘meshing’ voor een naadloze dekking door heel je woning.

Let er bij het plaatsen van een repeater op dat je deze niet te dicht bij de plek van bestemming ophangt. Als je router op de begane grond staat, en je wenst een goed signaal op zolder, plaats de repeater dan bij voorkeur op de tussenverdieping. In zijn algemeen geldt: elke afstand is te overbruggen, als je maar genoeg repeaters ophangt.


WiFi: wat is het, hoe werkt het en hoe is het ontstaan?

Wifi is een technologie die je draadloos toegang geeft tot het internet. Waar we voor de uitvinding van wifi alleen via een kabel toegang konden krijgen met het internet, gaat dit met wifi via radiogolven. Deze technologie maakt het mogelijk om overal draadloos gegevens te ontvangen en versturen.

Lees meer »

Gevaar van een onbeveiligd WiFi netwerk

WiFi-routers maken ons leven heel wat makkelijker maar maken ons ook veel kwetsbaarder voor eventuele inbraken en aanvallen van hackers zonder dat we het zelf beseffen. De meeste mensen hebben er geen idee van hoe gemakkelijk het kan zijn om een netwerkvergrendeling te doorbreken. Bij de meeste routers staat het internet standaard ingeschakeld waardoor je erg kwetsbaar bent voor hackers, zelfs al maak je op die moment zelf geen gebruik van het internet. Als je deze router niet beveiligt loop je dus het risico dat andere mensen je netwerk zullen gebruiken. Dit gebeurt zelfs onbewust omdat veel toestellen automatisch verbinding proberen maken met onbeveiligde netwerken in de directe omgeving. Hierdoor zal je internet sterk vertragen en zal je vlug boven je download limiet stijgen wat zal leiden tot extra kosten of afsluiting van het internet.

Lees meer »

Is WiFi in de trein veilig?

Reis je met de trein, dan kun je mogelijk gebruik maken van Wifi. Deze dienst wordt alleen aangeboden in intercity's en is gratis. Waar de verbinding kort na de introductie van de voorziening nog erg traag was, kun je sinds juni 2015 gebruik maken van het 4G-netwerk van T-Mobile. De downloadsnelheid is daardoor aanzienlijk verbeterd. De snelheidslimiet ligt daarmee op circa 150 kilobytes per seconde. Omdat T-Mobile (op moment van de introductie) nog geen landelijke dekking heeft kan dit netwerk niet op alle locaties gebruikt worden. In delen van Zeeland, Limburg, Groningen, Friesland en Noord-Brabant moet je daarom als gebruiker terugvallen op een tragere downloadsnelheid. Intercity's waarin je van draadloos internet gebruik kunt maken kun je herkennen aan de Wifi-logo's aan de buitenzijde van de wagons.

Lees meer »

WiFi-signaal versterken en verbeteren

Voor de ontvangst van internet, is een modem benodigd. Doorgaans wordt deze beschikbaar gesteld door de internetprovider. Er zijn verschillende soorten modems. Tegenwoordig wordt de modem vaak samen met de router in één kastje geplaatst. De modem zorgt dan voor de ontvangst van het internet. De router zorgt voor het doorsturen van het signaal naar de internetontvangende apparaten, zoals de laptop, tablets en dergelijke.

Lees meer »

Is WiFi-straling gevaarlijk?

De meeste mensen kennen Wifi wel. Steeds meer wordt er gebruik van gemaakt. Wifi is draadloos internet. Wifi heeft een groter bereik en een grotere bandbreedte dan bluetooth. Dit maakt dat Wifi optimaal geschikt is voor draadloos internet. Een wifiverbinding kan versleuteld worden, maar kan ook gebruikt worden zonder een sleutel in te hoeven typen. Wifi werkt op de radiofrequentie van de 2,4- en/of 5,0GHz-band.

Lees meer »