Is WiFi in de trein veilig?


Is Wifi in de trein veilig? | Mediafuze

In veel intercity's van de NS kun je gebruik maken van gratis Wifi. Je zit dan op het netwerk van T-Mobile. Doordat gebruik gemaakt wordt van het 4G-netwerk is de snelheid prima in orde. Dit kan echter niet gezegd worden van de veiligheid. Hier blijkt namelijk nog veel aan te schorten. Gelukkig kun je zelf wel actie ondernemen om je gegevens te beschermen terwijl je gebruik maakt van gratis Wifi in de trein. De belangrijkste tip is om gebruik te maken van een VPN.

Gebruik maken van Wifi in de trein

Reis je met de trein, dan kun je mogelijk gebruik maken van Wifi. Deze dienst wordt alleen aangeboden in intercity's en is gratis. Waar de verbinding kort na de introductie van de voorziening nog erg traag was, kun je sinds juni 2015 gebruik maken van het 4G-netwerk van T-Mobile. De downloadsnelheid is daardoor aanzienlijk verbeterd. De snelheidslimiet ligt daarmee op circa 150 kilobytes per seconde. Omdat T-Mobile (op moment van de introductie) nog geen landelijke dekking heeft kan dit netwerk niet op alle locaties gebruikt worden. In delen van Zeeland, Limburg, Groningen, Friesland en Noord-Brabant moet je daarom als gebruiker terugvallen op een tragere downloadsnelheid. Intercity's waarin je van draadloos internet gebruik kunt maken kun je herkennen aan de Wifi-logo's aan de buitenzijde van de wagons.

Is gebruik van Wifi in de trein veilig?

Nee, helaas blijkt gebruik van draadloos internet in de trein totaal niet veilig. IT-expert Hannes Mühleisen onderzocht hoe het gesteld is met de waarborgen voor onze gegevens wanneer wij in de trein gebruik maken van gratis internet en de uitkomsten waren niet positief. Het probleem is dat de verbinding die je gebruikt niet versleuteld is. Kwaadwillenden kunnen zodoende op zeer eenvoudige wijze privacygevoelige gegevens onderscheppen. Niet alleen kan zo worden meegelezen met je email, ook wachtwoorden en andere inloggegevens kunnen worden buitgemaakt. Hiervoor is geen hack en geen geavanceerde software nodig: de gegevens kunnen zo uit de lucht geplukt worden met een simpele antenne.

Het argument van de NS om niets aan deze problematiek te doen is dat men gebruik van het netwerk graag laagdrempelig wil houden. Het netwerk zou veiliger gemaakt kunnen worden door mensen een account aan te laten maken waarvan gebruik gemaakt moet worden wil men in de trein gratis kunnen internetten. De inschatting is dat reizigers dit te veel gedoe vinden. De NS houdt het daarom bij de aanbeveling om het netwerk niet te gebruiken voor zaken waarvan je absoluut niet wilt dat anderen ze kunnen zien.

Overigens speelt de veiligheid van websites die je bezoekt of de apps die je gebruikt ook een rol. Bezoek je een goed beveiligde website of app dan is de enige informatie die onderschept kan worden het feit dat je de website bezoekt, maar niet wat je er doet of welke gegevens je invult. Gebruik je bijvoorbeeld de app van Facebook dan weerhoudt de beveiliging van Facebook zelf een eventuele gluurder ervan te zien wat je binnen die app allemaal doet.

Wat kun je zelf doen om internetten in de trein veiliger te maken?

Gelukkig kun je zelf een steentje bijdragen aan je eigen online veiligheid, zelfs wanneer je gebruik maakt van een onbeveiligde verbinding. Naast het instellen van goede internet security software, kun je ervoor opteren om een VPN (Virtual Private Network) aan te maken. Hiermee breng je een beveiligde verbinding tot stand tussen je smartphone, laptop of tablet en de server en je IP-adres blijft verborgen. Hiervoor moet je wel een account aanmaken bij een VPN-aanbieder en hier zijn vaak kosten aan verbonden. Sommige smartphones hebben ingebouwde VPN-software die je kunt activeren en er bestaan VPN-apps die gratis te downloaden zijn, alleen de bandbreedte is dan veelal beperkt.


Hoe praat je met je kind over de risico’s van het internet?

Het is niet altijd leuk om over internetveiligheid en privacy te praten. Sommige onderwerpen, bijvoorbeeld sexting, zijn lastig om aan te snijden. Zulke gesprekken zijn zowel voor je kind als voor jou ongemakkelijk. Dat is echter geen reden om het níét te doen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en je kind zal veel informatie over internetveiligheid via jou moeten krijgen. Er is immers geen vak op school dat hen leert wat ze beter wel op Snapchat kunnen delen en wat niet.

Lees meer »

Wat is een hacker?

Een black hat hacker is iemand die de beveiliging en integriteit van computers of netwerken schendt met malicieuze intenties of voor persoonlijk gewin. Black hat hackers breken in op computersystemen met het doel om daar zelf voordeel uit te halen. Veelal worden hierbij andere personen of instanties gedupeerd. Black hat hackers voeden de stereotypische representatie van kwaadaardige hackers.

Lees meer »

Wat is spyware?

Spyware wordt vaak gekoppeld aan andere programma’s. Zodra je een dergelijk programma downloadt en installeert, dan komt de spyware ook ongemerkt op je computer terecht. De spyware begint vervolgens met het verzamelen van informatie. Reclamemakers gebruiken deze informatie om zo gericht mogelijk te adverteren. Hoe meer men over jou weet, hoe beter de reclames afgestemd worden op jouw voorkeuren en behoeften.

Lees meer »

Wat is adware?

Adware komt in verschillende vormen voor. Een groot deel van de adware toont advertenties in de applicatie. Vaak heb je als gebruiker de optie om een betaalde versie te nemen, waardoor er geen advertenties meer getoond worden (shareware). Een andere vorm van adware zijn programma’s die tijdens de installatie advertenties tonen.

Lees meer »

Wat is een DDoS-aanval en hoe kan ik DDoS-aanvallen voorkomen?

In een wereld die steeds verder groeit en onderling verbonden raakt, kan het voor bedrijven erg moeilijk zijn om te anticiperen op een nieuwe aanval of een kwaadwillende activiteit. Hoewel veel ondernemingen nog steeds denken dat ze nooit het doelwit zullen worden van een kwaadaardige aanvaller, is de noodzaak om elk netwerk te beschermen tegen dit soort verstoringen nog nooit zo groot geweest.Enkele bekende voorbeelden van DDoS aanvallen zijn te vinden bij: 9292, Publeaks, Rabobank en DigiD. En recent nog ABN Amro en ING. Eén van de grootste DDoS aanvallen tot nu toe is van Nederlandse aard. Uitgevoerd door Cyberbunker.

Lees meer »

10 tips om een phishing bericht te herkennen

Phishing berichten zijn vaak te herkennen aan een gemanipuleerde link. Meestal lijkt de (verwijzing) link in het phishing bericht helemaal valide, bijvoorbeeld www.mediafuze.nl. Wanneer de gebruiker met de cursor op de link gaat staan (dus niet klikken) komt de actuele hyperlink naar boven. In het geval dat de hyperlink naar een hele andere website verwijst, bijvoorbeeld www.installphishing.ru, kunt u beter contact opnemen met de afzender.

Lees meer »