Sneller internet: zo verbeter je de WiFi thuis


Sneller internet: zo verbeter je de wifi thuis | Mediafuze

Koop je eigen router

De routers die je van internetproviders krijgt zijn vaak lang niet zo goed als eentje die je zelf kunt kopen. Neem er één met een paar flinke wifi-antenne's: het zijn niet de mooiste, maar ze zorgen wel voor een krachtiger en stabieler wifi-netwerk.

Op de router van je internetprovider, die meestal ergens in de meterkast wordt neergezet, stel je dan de functie DMZ- of Bridge-modus in. Dat doe je in de instellingen. Met deze modi is je apparaat enkel een doorgeefluik van het internet, en wordt je eigen router ingezet voor de wifi. 

Zet de router op een goede locatie

Deze tip klinkt logisch, maar er komt heel wat bij kijken. Allereerst is het belangrijk om de router niet op de grond te plaatsen, maar ergens op een tafel of kastje. Dan moet je goed kijken naar metalen objecten, magnetrons en andere draadloze apparaten: die kunnen het wifi-netwerk verstoren.

Geef je router ook de ruimte en zet hem het liefst in het midden van de plek waar je het vaakst je wifi-netwerk gebruikt, zoals de woonkamer of je werkruimte. Dikke muren zorgen voor een slechter wifi-bereik, maar daar kun je weinig aan doen.

Check je wifi-kanaal

Routers zetten het wifi-signaal op een specifiek kanaal uit. Veel nieuwe routers hebben de mogelijkheid om automatisch het beste wifi-kanaal te kiezen, maar oudere routers staan vaak ingesteld op hetzelfde kanaal.

Download een app op je Android-telefoon (Wifi Analyzer), Windows-computer (NirSoft WifiInfoView) of gebruik de Wireless Diagnostics van je Macbook. Daarmee kun je zien welke kanalen door wifi-netwerken in de buurt worden gebruikt en welke je het beste kunt kiezen: 1, 6 of 11. Je kunt het kanaal vervolgens activeren via de instellingen van je route

Gebruik 5GHz

Nieuwere routers hebben meestal naast de 2,4GHz-frequentieband ook de beschikking over de 5GHz-frequentieband. Dat heeft zo zijn voordelen: 5GHz heeft veel minder last van storingen door andere apparaten en maakt hogere internetsnelheden (dus snellere wifi) mogelijk.

Maar 5GHz heeft ook twee nadelen: het bereik ervan is minder en apparaten moeten 5GHz ondersteunen. De PlayStation 4 doet dat bijvoorbeeld niet. Gelukkig bieden routers vaak de optie aan om zowel een 2,4 als 5GHz-netwerk te draaien, waardoor je het beste van twee werelden hebt. 

Koppel routers aan elkaar

Als al deze tips niet werken, dan kun je overwegen om een zogeheten mesh op te zetten: een collectie routers die samen een wifi-netwerk vormen. Je zet er dan een in de woonkamer, eentje in de slaapkamer en nog een op zolder, om zo op drie verdiepingen goed bereik te krijgen. Of je zet er twee aan beide kanten van de kantoorvloer, om het wifi-netwerk zo stabiel mogelijk te krijgen.

Een mesh is een vrij nieuwe wifi-trend die onder andere door de routers van Google populair werd, maar ook Netgear en TP-Link bieden mesh-opties aan. De kosten meestal enkele honderden euro's. 


Hoe bescherm ik mijn WiFi-netwerk?

Veruit de belangrijkste actie die je kunt uitvoeren om je wifi-netwerk veilig te maken, is het instellen van WPA op je netwerk. Daarnaast zijn er nog een paar andere dingen die je moet doen. Voer de onderstaande vijf stappen uit om je wifi-netwerk te beveiligen.

Lees meer »

Wat is WiFi en hoe werkt het?

Wifi is een technologie waarmee je draadloos kunt internetten. In plaats van een kabel, maakt wifi gebruik van radiogolven om gegevens te ontvangen en versturen. Grote kans dat jij thuis ook een wifinetwerk hebt. Dat is handig, omdat iedereen in je huishouden dan tegelijk op het internet kan. En je niet meer, zoals in de beginjaren van internet, ruzie hoeft te maken over de kabel. Naast tablets, laptops en smartphones, kunnen tegenwoordig ook camera’s, printers, harde schijven en zelfs wasmachines op wifi worden aangesloten. Dit sluit aan bij de ontwikkeling van het Internet of Things. Dankzij wifi kunnen steeds meer verschillende apparaten onderling verbonden zijn.

Lees meer »

Tips voor een optimaal WiFi

De WiFi-standaard genaamd 802.11 werd in 1997 officieel vastgelegd door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Omdat dit instituut vooral bestuurd wordt door techneuten verzinnen zij graag lekker ingewikkelde naamgeving voor hun standaarden. Er wordt daarom gesproken over WiFi-versies genaamd 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n en 802.11ac.

Lees meer »

WiFi-routertips

Je hebt verschillende frequenties waarop een draadloze router kan werken. Op 2,4 GHz en op 5 GHz. Sommige routers kunnen op de ene frequentie werken en andere weer op de andere frequentie. Ook zijn er routers die op allebei de frequenties werken. De ene frequentie is vaak drukker bezet dan de andere. De frequentie die het minst rondom het huis wordt gebruikt (of wordt verstoord door andere apparaten) leidt tot sneller internet. De keus voor een router met een bepaalde frequentie kan dus al snelheidswinst opleveren alhoewel je er wel op moet letten dat de apparaten waarmee je op internet wilt wel allemaal de frequentie kunnen ontvangen waarvoor je kiest. Oudere apparatuur ondersteunt soms 5 GHz nog niet.

Lees meer »