Hoe maak ik veilig gebruik van openbare WiFi-netwerken?


Hoe maak ik veilig gebruik van openbare WiFi-netwerken? | Mediafuze

Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts. Je kunt de risico’s beperken.

Gebruik een Virtual Private Network (VPN) of je databundel

Met een VPN (Virtual Private Network) leg je een beveiligde verbinding aan tussen jouw apparaat (computer, tablet en smartphone) en het internet. Je kunt dan gewoon gebruikmaken van openbare wifi, omdat je bent afgeschermd online. Een cybercrimineel kan dan niet zomaar bij de informatie die je ontvangt of verstuurt. Ook kun je dan Facebook, Twitter en andere websites gebruiken in landen waar deze zijn geblokkeerd.

Klik hier voor meer informatie van het Nationaal Cyber Security Centrum 'Wifi onderweg: gebruik een VPN'*.

VPN-aanbieders

Veel smartphones hebben ingebouwde VPN-software die je kunt activeren. Er zijn ook VPN-apps te downloaden voor verschillende besturingssystemen. Je kunt ook een gratis of een betaalde VPN-dienst afnemen van een VPN-aanbieder.

VPN-dienst kiezen

Om tot een goede keuze te komen, is het handig om je in een VPN te verdiepen en op een rijtje te zetten welke VPN-dienst het beste past bij jou, je apparaten en je internetgedrag. Wil je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om een account voor meer apparaten te gebruiken? Moet de VPN-software beschikbaar zijn voor OS X of Windows? Let ook op snelheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, en hoe de privacy is geregeld. Op de website van de Consumentenbond vind je een overzicht van gratis en betaalde VPN-aanbieders. Je kunt ook kijken op de website vpngids.nl.

Databundel

Op je smartphone of tablet kun je in plaats van openbare wifi met een VPN ook gebruikmaken van je databundel (3G of 4G). Dat kost geld, maar is wel veel veiliger dan een openbaar wifi-netwerk zonder een VPN.

Toch internetten zonder een VPN of databundel?

Als je toch een openbaar wifi-netwerk wilt gebruiken zonder een VPN en zonder je databundel, gebruik het dan in ieder geval niet om om te internetbankieren of andere online activiteiten doet waar persoonsgegevens of inloggegevens aan te pas komen. Mocht je dat toch doen, sla dan geen wachtwoorden of andere inloggegevens op het apparaat op en wis de browsergeschiedenis en cookies.


Veilig internetten onderweg

Elk openbaar netwerk is in principe een veiligheidsrisico. Geen zin om het hele artikel te lezen? Dan is de boodschap eenvoudig: gebruik geen openbare wifi. Kan het echt niet anders, verstuur dan nooit gevoelige informatie over het netwerk. Dat betekent dus nergens inloggen en niet internetbankieren. Gebruik altijd het mobiele netwerk van uw telefoon, als dat kan.

Lees meer »

Bezochte websites terugvinden in Chrome

Het maakt bij het zoeken in de surfgeschiedenis geen verschil of u de site een kwartier of een maand geleden hebt bekeken. Alle adressen van door u bezochte sites worden tot negentig dagen bewaard. Graaf zo u in uw eigen surfverleden.

Lees meer »

Geen wachtwoorden opslaan in Chrome

Chrome heeft een ingebouwde wachtwoordmanager. Handig, want op die manier logt de browser u automatisch in. En hoeft u zelf geen wachtwoord te onthouden. Maar veilig is deze opslag niet. Krijgen anderen toegang tot uw apparaat of Google-account, dan weet men direct uw wachtwoorden. Gebruik de wachtwoordmanager daarom liever niet. Zet de functie uit en verwijder al opgeslagen wachtwoorden. Gebruikt u Chrome op verschillende apparaten, controleer ze dan allemaal.

Lees meer »

Deze gadget beheert het internetgedrag van je gezin

Circle is een gadget die je thuis met wifi verbindt. Vervolgens kun je daar elk apparaat in het netwerk mee beheren; smartphones, tablets, laptops, televisies en meer. Vervolgens blijf je op de hoogte van wat kinderen op de apparaten uitspoken en is dat gedrag naar wens te sturen. 

Lees meer »