
Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts. Je kunt de risico’s beperken.
Gebruik een Virtual Private Network (VPN) of je databundel
Met een VPN (Virtual Private Network) leg je een beveiligde verbinding aan tussen jouw apparaat (computer, tablet en smartphone) en het internet. Je kunt dan gewoon gebruikmaken van openbare wifi, omdat je bent afgeschermd online. Een cybercrimineel kan dan niet zomaar bij de informatie die je ontvangt of verstuurt. Ook kun je dan Facebook, Twitter en andere websites gebruiken in landen waar deze zijn geblokkeerd.
Klik hier voor meer informatie van het Nationaal Cyber Security Centrum 'Wifi onderweg: gebruik een VPN'*.
VPN-aanbieders
Veel smartphones hebben ingebouwde VPN-software die je kunt activeren. Er zijn ook VPN-apps te downloaden voor verschillende besturingssystemen. Je kunt ook een gratis of een betaalde VPN-dienst afnemen van een VPN-aanbieder.
VPN-dienst kiezen
Om tot een goede keuze te komen, is het handig om je in een VPN te verdiepen en op een rijtje te zetten welke VPN-dienst het beste past bij jou, je apparaten en je internetgedrag. Wil je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om een account voor meer apparaten te gebruiken? Moet de VPN-software beschikbaar zijn voor OS X of Windows? Let ook op snelheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, en hoe de privacy is geregeld. Op de website van de Consumentenbond vind je een overzicht van gratis en betaalde VPN-aanbieders. Je kunt ook kijken op de website vpngids.nl.
Databundel
Op je smartphone of tablet kun je in plaats van openbare wifi met een VPN ook gebruikmaken van je databundel (3G of 4G). Dat kost geld, maar is wel veel veiliger dan een openbaar wifi-netwerk zonder een VPN.
Toch internetten zonder een VPN of databundel?
Als je toch een openbaar wifi-netwerk wilt gebruiken zonder een VPN en zonder je databundel, gebruik het dan in ieder geval niet om om te internetbankieren of andere online activiteiten doet waar persoonsgegevens of inloggegevens aan te pas komen. Mocht je dat toch doen, sla dan geen wachtwoorden of andere inloggegevens op het apparaat op en wis de browsergeschiedenis en cookies.
Hoe bescherm ik mijn WiFi-netwerk?
Veruit de belangrijkste actie die je kunt uitvoeren om je wifi-netwerk veilig te maken, is het instellen van WPA op je netwerk. Daarnaast zijn er nog een paar andere dingen die je moet doen. Voer de onderstaande vijf stappen uit om je wifi-netwerk te beveiligen.
Wat is WiFi en hoe werkt het?
Wifi is een technologie waarmee je draadloos kunt internetten. In plaats van een kabel, maakt wifi gebruik van radiogolven om gegevens te ontvangen en versturen. Grote kans dat jij thuis ook een wifinetwerk hebt. Dat is handig, omdat iedereen in je huishouden dan tegelijk op het internet kan. En je niet meer, zoals in de beginjaren van internet, ruzie hoeft te maken over de kabel. Naast tablets, laptops en smartphones, kunnen tegenwoordig ook camera’s, printers, harde schijven en zelfs wasmachines op wifi worden aangesloten. Dit sluit aan bij de ontwikkeling van het Internet of Things. Dankzij wifi kunnen steeds meer verschillende apparaten onderling verbonden zijn.
Tips voor een optimaal WiFi
De WiFi-standaard genaamd 802.11 werd in 1997 officieel vastgelegd door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Omdat dit instituut vooral bestuurd wordt door techneuten verzinnen zij graag lekker ingewikkelde naamgeving voor hun standaarden. Er wordt daarom gesproken over WiFi-versies genaamd 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n en 802.11ac.
WiFi-routertips
Je hebt verschillende frequenties waarop een draadloze router kan werken. Op 2,4 GHz en op 5 GHz. Sommige routers kunnen op de ene frequentie werken en andere weer op de andere frequentie. Ook zijn er routers die op allebei de frequenties werken. De ene frequentie is vaak drukker bezet dan de andere. De frequentie die het minst rondom het huis wordt gebruikt (of wordt verstoord door andere apparaten) leidt tot sneller internet. De keus voor een router met een bepaalde frequentie kan dus al snelheidswinst opleveren alhoewel je er wel op moet letten dat de apparaten waarmee je op internet wilt wel allemaal de frequentie kunnen ontvangen waarvoor je kiest. Oudere apparatuur ondersteunt soms 5 GHz nog niet.
Hoe verbeter ik mijn WiFi? Tips voor beter internet thuis
Het verstoppen van je WiFi-apparaat, om precies te zijn. Er van uitgaande dat je in de basis gewoon snel internet hebt (van KPN of een andere aanbieder) is het probleem meestal niet dat je internet in de basis traag is als je moeite hebt met verbinden.
WiFi, hoe werkt dat?
WiFi verliest bereik door betonnen muren, stoorzenders en gedeelde kanalen. Dat signaal verbeter je vaak met een paar kleine aanpassingen.