Zo houd jij het internet veilig voor je kind


Zo houd jij het internet veilig voor je kind | Mediafuze

Misschien speelt je zoon af en toe wel een game online of surft je dochter op het web naar informatie voor haar schoolproject. Hoe ouder je kind wordt, hoe vaker hij of zij online is. Maar hoe hou je het internet veilig voor je kind? En hoe bescherm je hem of haar bijvoorbeeld van vreemde en onveilige websites? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

5 tips voor een veilig internet voor je kind

Van een kindvriendelijke zoekmachine tot ouderlijk toezicht: er zijn heel veel manieren hoe jij het online surfen voor je zoon of dochter een stukje veiliger kan maken. Hieronder lichten wij een aantal hulpmiddelen uit.

1 Praat met je kind over het internet

Het klinkt waarschijnlijk simpel, maar praat eens met je zoon of dochter over het internet. Door hier open en eerlijk over te praten, zal je kind ook bewuster zijn van de websites die hij of zij op het internet bezoekt. Vraag bijvoorbeeld eens naar welke websites hij of zij gaat of naar welke online vrienden ‘ie heeft. Door je in te leven in de situatie voelt je kind zich vaak veiliger en vrij om informatie te delen.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je kind eigenwijs is en het liefst alles zelf ondervindt. Deel daarom in het gesprek ook jouw eigen ervaringen over online privacy en veiligheid. Hierdoor voelen ze zich niet direct ‘bekeken’ of ‘gestraft’, maar zien ze het verhaal ook van een andere kant.

2 Stel een kinderzoekmachine in

Wist je dat er naast de zoekmachine van Google ook veel kindvriendelijke zoekmachines zijn? Hiermee kan jouw zoon of dochter veilig informatie op zoeken voor huiswerk of een spreekbeurt, zonder dat hij of zij te maken krijgt met onveilige of vreemde websites.

Een voorbeeld hiervan is de zoekmachine Meestersipke.nl. Hierop vind je een heleboel informatie voor werkstukken, toetsen, maar ook leuke spelletjes. Alle websites zijn van tevoren gekeurd en toegevoegd door Meester Sipke zelf, waardoor je kind niet snel in aanmerking komt met onveilige website. Ook is deze zoekmachine gelinkt aan andere kindervriendelijk websites zoals Schooltv, WikiKids, NOS Jeugdjournaal, De Bibliotheek en meer.

3 Stel ouderlijk toezicht in

Ook kun je jouw kind veilig laten internetten door ouderlijk toezicht in te stellen op de computer. Hiermee scherm je bepaalde content en websites af en kun je stap voor stap volgen wat je zoon of dochter allemaal online ziet. Hoe je dit instelt? Dat kan via het besturingssysteem van je computer.

Op een Windows 10-computer kun je bijvoorbeeld in het configuratiescherm bij Gezinsopties direct het ouderlijk toezicht instellen. Bij een Mac vind je de optie onder Systeemvoorkeuren en dan Ouderlijk toezicht. Hier kan je ook instellen hoe lang je zoon of dochter achter de computer mag blijven. Ideaal, als je wilt dat je kind niet de hele dag aan het surfen is.

4 Een leuk filmpje kijken? Laat je zoon of dochter YouTube Kids gebruiken

Kijkt je kind graag video’s online? Of heeft hij of zij een favoriete YouTuber waar ‘ie elke vlog van kijkt? Goed nieuws, want ook van YouTube is er een kindvriendelijke versie gemaakt, namelijk: YouTube Kids. Hierop vind je video’s gecategoriseerd per leeftijd. En wil je bepaalde filmpjes afschermen of een tijdslimiet instellen? Ook dat kan! Hiermee voorkom je dat je kind urenlang achter elkaar kijkt of bij video’s terechtkomt die niet voor hem of haar geschikt zijn.

5 Beveilig de camera

Een camera op een laptop of tablet. Superleuk, maar hoe voorkom je dat je kind ‘m verkeerd gebruikt en foto’s online plaatst waar jij als ouder niet achter staat? Of dat een hacker via de camera je kind ongemerkt filmt?

Een simpele oplossing is het afplakken van de camera. Door een dik en donkerkleurig stuk tape op de lens te plakken, is de camera al direct niet meer te gebruiken. Wil je geen stickers op je toestel plakken? Door met antivirussoftware regelmatig te scannen op webcam-gerelateerde malware kan je hackers voorkomen.


Hoe praat je met je kind over de risico’s van het internet?

Het is niet altijd leuk om over internetveiligheid en privacy te praten. Sommige onderwerpen, bijvoorbeeld sexting, zijn lastig om aan te snijden. Zulke gesprekken zijn zowel voor je kind als voor jou ongemakkelijk. Dat is echter geen reden om het níét te doen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en je kind zal veel informatie over internetveiligheid via jou moeten krijgen. Er is immers geen vak op school dat hen leert wat ze beter wel op Snapchat kunnen delen en wat niet.

Lees meer »

Wat is een hacker?

Een black hat hacker is iemand die de beveiliging en integriteit van computers of netwerken schendt met malicieuze intenties of voor persoonlijk gewin. Black hat hackers breken in op computersystemen met het doel om daar zelf voordeel uit te halen. Veelal worden hierbij andere personen of instanties gedupeerd. Black hat hackers voeden de stereotypische representatie van kwaadaardige hackers.

Lees meer »

Wat is spyware?

Spyware wordt vaak gekoppeld aan andere programma’s. Zodra je een dergelijk programma downloadt en installeert, dan komt de spyware ook ongemerkt op je computer terecht. De spyware begint vervolgens met het verzamelen van informatie. Reclamemakers gebruiken deze informatie om zo gericht mogelijk te adverteren. Hoe meer men over jou weet, hoe beter de reclames afgestemd worden op jouw voorkeuren en behoeften.

Lees meer »

Wat is adware?

Adware komt in verschillende vormen voor. Een groot deel van de adware toont advertenties in de applicatie. Vaak heb je als gebruiker de optie om een betaalde versie te nemen, waardoor er geen advertenties meer getoond worden (shareware). Een andere vorm van adware zijn programma’s die tijdens de installatie advertenties tonen.

Lees meer »

Wat is een DDoS-aanval en hoe kan ik DDoS-aanvallen voorkomen?

In een wereld die steeds verder groeit en onderling verbonden raakt, kan het voor bedrijven erg moeilijk zijn om te anticiperen op een nieuwe aanval of een kwaadwillende activiteit. Hoewel veel ondernemingen nog steeds denken dat ze nooit het doelwit zullen worden van een kwaadaardige aanvaller, is de noodzaak om elk netwerk te beschermen tegen dit soort verstoringen nog nooit zo groot geweest.Enkele bekende voorbeelden van DDoS aanvallen zijn te vinden bij: 9292, Publeaks, Rabobank en DigiD. En recent nog ABN Amro en ING. Eén van de grootste DDoS aanvallen tot nu toe is van Nederlandse aard. Uitgevoerd door Cyberbunker.

Lees meer »

10 tips om een phishing bericht te herkennen

Phishing berichten zijn vaak te herkennen aan een gemanipuleerde link. Meestal lijkt de (verwijzing) link in het phishing bericht helemaal valide, bijvoorbeeld www.mediafuze.nl. Wanneer de gebruiker met de cursor op de link gaat staan (dus niet klikken) komt de actuele hyperlink naar boven. In het geval dat de hyperlink naar een hele andere website verwijst, bijvoorbeeld www.installphishing.ru, kunt u beter contact opnemen met de afzender.

Lees meer »