Wat is adware? | Mediafuze

Adware (advertentie-ondersteunde software) is software die vergezeld wordt door (geautomatiseerde) advertenties. Mensen downloaden software (een applicatie of programma) en de bijkomende adware toont advertenties om inkomsten op te leveren voor de maker (of uitgever) van de software. Adware is in veel gevallen gratis en komt ontzettend veel voor. Je bent er gegarandeerd al een keer mee in aanraking gekomen.

De advertenties en reclames die we online tegenkomen zijn meestal behoorlijk schreeuwerig en eerder een last dan een plezier voor gebruikers van apps. Toch blijven bedrijven het doen, omdat ze hier geld aan kunnen verdienen.

Welke soorten adware bestaan er?

Adware komt in verschillende vormen voor. Een groot deel van de adware toont advertenties in de applicatie. Vaak heb je als gebruiker de optie om een betaalde versie te nemen, waardoor er geen advertenties meer getoond worden (shareware). Een andere vorm van adware zijn programma’s die tijdens de installatie advertenties tonen.

Is Adware slecht voor je computer?

Adware op zich hoeft niet slecht te zijn voor je computer. In principe betekent de term adware alleen dat er advertenties getoond worden tijdens de installatie of tijdens het gebruik van de software. Legitieme adware hoeft dus geen schade te berokkenen aan je computer. Google toont met bijvoorbeeld Gmail en Google Search ook advertenties in zijn diensten / software en kan daarmee ook als adware bestempeld worden. De term adware wordt daarentegen ook vaak gebruikt om een bepaald type malware aan te geven die ongewenste reclames en virussen verspreiden. Daarnaast kunnen de advertenties schadelijke onderdelen bevatten. Meer dan eens worden advertenties namelijk misbruikt om ongemerkt virussen te verspreiden.

Verschil tussen adware, malware en spyware

De termen adware, malware en spyware worden vaak door elkaar gebruikt. Adware kan tegelijkertijd malware en / of spyware zijn. Toch is het belangrijk om de oorsprong van de term te kennen om het doel van het programma goed te kunnen omschrijven.

Adware is een term puur bedoeld voor programma’s die voorzien zijn van advertenties. Adware is in principe niet kwaadaardig. Spyware daarentegen heeft als doel het stiekem verzamelen van privégegevens van de computergebruiker(s). Hierbij moet je denken aan toetsaanslagen, wachtwoorden, internetgeschiedenis en bestanden. Deze functies zitten vaak verscholen in ogenschijnlijk veilige programma’s. Malware (malicious software) is een overkoepelende term. Het representeert alle software die als doel heeft om computersystemen te ontregelen, computersystemen (deels) over te nemen, ongewenste reclames te tonen en als spyware te fungeren.

Hoe kun je adware tegengaan?

In het algemeen hoef je het installeren van adware niet tegen te gaan. Vaak worden advertenties in gratis programma’s gestopt om de ontwikkel- en updatekosten van software te dekken. Deze advertenties zijn vaak niet kwaadaardig en zullen geen schade berokkenen aan je computer. De advertenties kunnen wel schadelijke onderdelen bevatten. Het blokkeren van online advertenties met adblockers en een VPN is daarom verstandig.

Malware, virussen en spyware zijn programma’s die wel actief bestreden moeten worden:

  • Je dient zoveel mogelijk te voorkomen dat je in aanraking komt met dergelijke software door altijd van de originele bron te downloaden en illegale downloads te voorkomen.
  • Installeer een virusscanner en houdt deze up-to-date.
  • Laat anti-malwareprogramma’s zoals MBAM om de zoveel tijd de computer scannen.
  • Blokkeer advertenties met browser-plugins zoals uBlock origin of Adblock plus.

WiFi: wat is het, hoe werkt het en hoe is het ontstaan?

Wifi is een technologie die je draadloos toegang geeft tot het internet. Waar we voor de uitvinding van wifi alleen via een kabel toegang konden krijgen met het internet, gaat dit met wifi via radiogolven. Deze technologie maakt het mogelijk om overal draadloos gegevens te ontvangen en versturen.

Lees meer »

Gevaar van een onbeveiligd WiFi netwerk

WiFi-routers maken ons leven heel wat makkelijker maar maken ons ook veel kwetsbaarder voor eventuele inbraken en aanvallen van hackers zonder dat we het zelf beseffen. De meeste mensen hebben er geen idee van hoe gemakkelijk het kan zijn om een netwerkvergrendeling te doorbreken. Bij de meeste routers staat het internet standaard ingeschakeld waardoor je erg kwetsbaar bent voor hackers, zelfs al maak je op die moment zelf geen gebruik van het internet. Als je deze router niet beveiligt loop je dus het risico dat andere mensen je netwerk zullen gebruiken. Dit gebeurt zelfs onbewust omdat veel toestellen automatisch verbinding proberen maken met onbeveiligde netwerken in de directe omgeving. Hierdoor zal je internet sterk vertragen en zal je vlug boven je download limiet stijgen wat zal leiden tot extra kosten of afsluiting van het internet.

Lees meer »

Is WiFi in de trein veilig?

Reis je met de trein, dan kun je mogelijk gebruik maken van Wifi. Deze dienst wordt alleen aangeboden in intercity's en is gratis. Waar de verbinding kort na de introductie van de voorziening nog erg traag was, kun je sinds juni 2015 gebruik maken van het 4G-netwerk van T-Mobile. De downloadsnelheid is daardoor aanzienlijk verbeterd. De snelheidslimiet ligt daarmee op circa 150 kilobytes per seconde. Omdat T-Mobile (op moment van de introductie) nog geen landelijke dekking heeft kan dit netwerk niet op alle locaties gebruikt worden. In delen van Zeeland, Limburg, Groningen, Friesland en Noord-Brabant moet je daarom als gebruiker terugvallen op een tragere downloadsnelheid. Intercity's waarin je van draadloos internet gebruik kunt maken kun je herkennen aan de Wifi-logo's aan de buitenzijde van de wagons.

Lees meer »

WiFi-signaal versterken en verbeteren

Voor de ontvangst van internet, is een modem benodigd. Doorgaans wordt deze beschikbaar gesteld door de internetprovider. Er zijn verschillende soorten modems. Tegenwoordig wordt de modem vaak samen met de router in één kastje geplaatst. De modem zorgt dan voor de ontvangst van het internet. De router zorgt voor het doorsturen van het signaal naar de internetontvangende apparaten, zoals de laptop, tablets en dergelijke.

Lees meer »

Is WiFi-straling gevaarlijk?

De meeste mensen kennen Wifi wel. Steeds meer wordt er gebruik van gemaakt. Wifi is draadloos internet. Wifi heeft een groter bereik en een grotere bandbreedte dan bluetooth. Dit maakt dat Wifi optimaal geschikt is voor draadloos internet. Een wifiverbinding kan versleuteld worden, maar kan ook gebruikt worden zonder een sleutel in te hoeven typen. Wifi werkt op de radiofrequentie van de 2,4- en/of 5,0GHz-band.

Lees meer »