Eruptieve gebeurtenissen op de zon kunnen heel anders zijn. Sommige komen alleen met een zonnevlam, sommige met een extra uitwerping van zonnemateriaal, een zogenaamde coronale massa-ejectie (CME), en sommige met complexe bewegende structuren in combinatie met veranderingen in magnetische veldlijnen die in de atmosfeer van de zon lopen.

Op 19 juli 2012 vond er een uitbarsting plaats op de zon die alle drie produceerde een matig krachtige zonnevlam explodeerde op de onderste rechter ledemaat van de zon en zond licht en straling uit. Vervolgens kwam een ​​CME, die naar rechts de ruimte in schoot. En toen trakteerde de zon de kijkers op een van zijn oogverblindende magnetische displays - een fenomeen dat bekend staat als coronale regen.

In de loop van de volgende dag koelde het hete plasma in de corona af en condenseerde het langs sterke magnetische velden in de regio. Magnetische velden zijn zelf onzichtbaar, maar het geladen plasma wordt gedwongen langs de lijnen te bewegen en wordt helder weergegeven in de extreem ultraviolette golflengte van 304 Angstrom, die materiaal met een temperatuur van ongeveer 50.000 Kelvin belicht. Dit plasma werkt als een tracer en helpt wetenschappers om de dans van magnetische velden op de zon te bekijken en de velden te schetsen terwijl het langzaam terugvalt naar het zonneoppervlak.

De beelden in deze video zijn verzameld door het AIA-instrument van het Solar Dynamics Observatory. SDO verzamelde elke 12 seconden één frame en de film wordt afgespeeld met 30 frames per seconde, dus elke seconde in deze video komt overeen met 6 minuten realtime. De video beslaat 12:30 uur EDT tot 22:00 uur. EDT op 19 juli 2012.


1 september 2021

Verken NASA's 70 meter diepe ruimte communicatie schotel (360° video)

De antennes van het Deep Space Network zijn de onmisbare schakel naar robotverkenners die zich buiten de aarde wagen. Ze bieden de cruciale verbinding voor het besturen van ons ruimtevaartuig en het ontvangen van hun nooit eerder vertoonde beelden en wetenschappelijke informatie op aarde, waardoor ons begrip van het universum, ons zonnestelsel en uiteindelijk onze plaats daarin wordt voortgestuwd.

Lees meer »
31 december 2020
22 september 2019
16 november 2018

Wij zijn NASA

Nu bouwen we aan het volgende hoofdstuk, keren we terug naar de maan om te blijven en bereiden we ons voor om verder te gaan.

Lees meer »
4 april 2017
1 september 2015