Het schijnt altijd, staat altijd in vuur en vlam met licht en energie die het weer, de biologie en meer aandrijven. Naast het levend houden van het leven op aarde, zendt de zon ook een constante stroom van deeltjes uit, de zonnewind genaamd, en barst ze af en toe uit met gigantische wolken van zonnemateriaal, coronale massa ejecties genoemd, of explosies van röntgenstralen die zonnevlammen worden genoemd.

Deze gebeurtenissen kunnen onze ruimteomgeving tot aan de uiterste randen van ons zonnestelsel doen rammelen.

In de ruimte houdt NASA's Solar Dynamics Observatory, of SDO, onze dichtstbijzijnde ster 24/7 in de gaten. SDO legt beelden van de zon vast in 10 verschillende golflengten, die elk helpen om een ​​andere temperatuur van zonnemateriaal te benadrukken.

In deze video beleven we SDO-beelden van de zon in ongekend detail. Gepresenteerd in ultrahoge definitie, presenteert de video de dans van het ultrahete materiaal op onze levengevende ster in buitengewoon detail, en biedt een intiem beeld van de grote krachten van het zonnestelsel.


17 juli 2014
20 februari 2013

NASA | Vurige lusregen op de zon

Op 19 juli 2012 vond er een uitbarsting plaats op de zon die alle drie produceerde een matig krachtige zonnevlam explodeerde op de onderste rechter ledemaat van de zon en zond licht en straling uit. Vervolgens kwam een ​​CME, die naar rechts de ruimte in schoot. En toen trakteerde de zon de kijkers op een van zijn oogverblindende magnetische displays - een fenomeen dat bekend staat als coronale regen.

Lees meer »
5 januari 2013
16 november 2009

STS-129 HD Lancering

Atlantis heeft ongeveer 30.000 pond aan vervangende onderdelen bij zich voor systemen die het station van stroom voorzien, het tegen oververhitting beschermen en een goede oriëntatie in de ruimte behouden. Het grote materieel kan het beste worden vervoerd met behulp van de unieke mogelijkheden van de shuttle.

Lees meer »