Tesla-taks op elektrische auto's in 2019: hogere bijtelling


Tesla-taks op elektrische auto's in 2019: hogere bijtelling | Mediafuze

In 2019 komt er een nieuwe belasting bij, de Tesla-taks. De Tesla-taks houdt in dat een duurdere elektrische auto van de zaak ook betekent dat u meer inkomstenbelasting moet gaan betalen over de bijtelling van de auto. Niet omdat uw auto vervuilt, in tegendeel want u rijdt een nul-emissie auto, maar alleen omdat uw auto duurder is. Wie in 2018 nog een Tesla koopt, kan vijf jaar vooruit met een lagere belastingheffing. Wie wacht tot 2019 zal maandelijks veel meer belasting aan de Belastingdienst moeten afdragen. Hoe werkt deze Tesla-taks?

Een elektrische auto van de zaak

Een elektrische auto van de zaak kan een belangrijke bijdrage leveren aan het milieu, een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving. Tegen die achtergrond is het ook wel logisch dat de overheid het gebruik van de elektrische auto ondersteunt en stimuleert. Tot 2018 hoefde de rijder van een elektrische met een privégebruik van meer dan 500 kilometer per kalenderjaar bij de belastingaangifte inkomstenbelasting geen bijtelling voor de auto op te voeren. Het tarief stond op nul procent. In 2018 werd de situatie al minder gunstig, omdat de bijtelling in 2018 werd verhoogd naar 4%. In 2019 komt daar de nieuwe Tesla-taks bij.

Wat is de Tesla-taks in 2019?

In 2019 gaat de overheid een stapje verder, de 4% bijtelling geldt alleen nog voor de auto's met een cataloguswaarde tot 50.000 euro. Wie een duurdere wagen rijdt, en een nieuwe Tesla is duurder, betaalt een gecombineerd belastingtarief. De bijtelling bestaat dan uit twee delen:

  • 4% tot 50.000 euro.
  • 22% over de cataloguswaarde die hoger is dan 50.000 euro.

De waarde van de auto is van belang, het is niet zo dat de Tesla-taks alleen voor Tesla's telt. Bovendien zal de Tesla model 3 goedkoper zijn, maar wie met een Tesla rijdt, rijdt meestal een duurdere auto. Vandaar in de volksmond de naam Tesla-taks.

Wat kost de Tesla-taks u meer?

Stel u koopt in 2019 een Tesla van 90.000 euro. Dan bedraagt uw bijtelling in 2018 10.800 euro. Stel u betaalt 52% inkomstenbelasting dan kost de auto u ruim 5.600 euro per jaar, 470 euro per maand. Koopt u in 2018 een nieuwe Tesla dan is de bijtelling 3.600 euro per jaar, tegen een belastingtarief van 52% betekent dit 1.870 euro aan inkomstenbelasting per jaar, 155 euro per maand:

Bijtelling Tesla van 90.000 euro in 2018 en 2019:

Taks 2018 2019
Bijtelling €3.600 €10.800
Inkomstenbelasting bij tarief van 52% €1.870 € 5.600

Kortom wie een fors inkomen heeft, maar energiezuinig rijdt zonder uitstoot, gaat bijna het dubbele meer aan inkomstenbelasting voor de auto van de zaak betalen. Hebt u een lager inkomen, dan neemt de bijtelling in 2019 nog steeds fors toe en stijgt de belastingafdracht, maar wel in iets mindere mate.

Een Tesla kopen in 2018

Nog in 2018 een Tesla kopen is fiscaal gezien goedkoper dan te wachten tot 2019. Een conventionele auto met eenzelfde cataloguswaarde zal overigens belastingtechnisch nog altijd een stuk duurder zijn, omdat dan over de gehele cataloguswaarde een bijtelling van 22% geldt. Het goedkoopste is een elektrische auto tot 50.000 euro.

De 1e tenaamstelling van de auto en de bijtelling

Maar er is nog meer aan de hand. Stel u hebt een auto zonder CO2-uitstoot met een eerste tenaamstelling in 2014 of met als datum 2013 en eerder. Ook dan krijgt u in 2019 met een nieuwe regel van bijtelling te maken. Is de wagen uit 2013 of eerder, dan is in 2019 al een termijn van 60 maanden (vijf jaar) verlopen. Voor de auto’s uit 2014 verloopt in de loop van 2019 de termijn van 60 maanden. Voor al deze auto's wordt de bijtelling nog hoger:

  • 7% tot een waarde van 50.000 euro.
  • 25% voor de waarde boven 50.000 euro.

Dat betekent automatisch dat de nieuwe belastingmaatregel met de Tesla-taks direct van invloed is op de tweedehands automarkt voor elektrische auto's in Nederland. De interesse voor een tweedehands Tesla zal afnemen waardoor de waarde zal dalen. Kopers zullen proberen af te dingen, terwijl verkopers uiteraard een zo hoog mogelijke verkoopprijs willen bedingen.

Conclusie nieuwe autobelasting op elektrische auto's

Een nieuwe dure elektrische auto van de zaak, wordt in 2019 fiscaal een stuk duurder. Dat kan een verschuiving betekenen naar de aanschaf van een goedkopere auto met nul CO2-uitstoot. Wie toch zakelijk een Tesla wil rijden, doet er goed aan om de wagen al in 2018 te leasen en niet te wachten tot 2019.


Nieuwe bijtelling auto 2019

De bijtelling voor een auto in 2019 verloopt volgens nieuwe regels, een nieuw stelsel. De grootste verandering van deze autobelasting is de aanpassing van het tarief voor de volledig elektrische auto die duurder is dan 50.000 euro, waaronder de Tesla. Zeg maar de nul-emissie auto's met batterij. Voor wie elektrisch rijdt kan dit in 2019 een fors hogere autotaks betekenen, voor de Belastingdienst is dit nieuwe stelsel van autobelastingen de manier om het belastingstelsel te vereenvoudigen en stabieler te maken. In 2019 geldt voor een nieuwe plug-in auto een bijtellingspercentage van 22 procent. De bijtelling wordt minder afhankelijk van de co2 uitstoot van uw auto in 2019.

Lees meer »

Fiscale toeslagen 2016, 2017: nieuw belastingstelsel Wiebes

Welke fiscale toeslagen zijn er in 2016 en 2017 met het nieuw belastingstelsel van het kabinet Rutte en vooral Wiebes, ook als u 65+ bent, wat de gevolgen van een hervorming? Voor de vier inkomensafhankelijke toeslagen kunt u nu nog bij de Belastingdienst terecht, maar het moet echt eenvoudiger worden met een herzien belastingstelsel. Voor u en voor de Belastingdienst zelf. Voor de de zorgtoeslag, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Toets tot die tijd altijd zelf op hoeveel toeslagen u recht hebt. Wat zijn de bedragen en voorwaarden voor een toeslag? Kijk door alle veranderingen van het belastingstelsel heen. Het maximaal toegestaan inkomen wordt lager in 2016, 2017 en 2018 en ook uw vermogen telt mee. Daar staat in 2016 een belastingverlaging tegenover. Het kabinet wil voor de middeninkomens het belastingtarief verlagen van 42 procent naar 40 procent.

Lees meer »

Betalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalen

Betalingsproblemen kunnen zich voordoen als u een toeslag zoals de huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget of de kinderopvangtoeslag moet terugbetalen. Vooral de kinderopvangtoeslag is een probleem, daarom wordt aan een wijziging gedacht waarbij de toeslag niet meer aan de ouder maar de instelling wordt betaald. De toeslagen zijn gebaseerd op veronderstellingen die gedurende het jaar kunnen veranderen en daardoor kan het helaas gebeuren dat u te veel vooruit hebt ontvangen. Sluit dan een persoonlijke betalingsregeling toeslagen af met de Belastingdienst om de toeslagen geleidelijk terug te kunnen betalen. Voorkomen dat u moet terugbetalen is nog beter, maar dat lukt helaas niet altijd. U kunt ook zelf online een toeslag stopzetten of aanpassen zodat de kans op bijbetalen of terugbetalen kleiner wordt.

Lees meer »

Voorlopige aanslag 2019 inkomstenbelasting

U wilt uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 aanvragen, wijzigen of stoppen? Een voorlopige aanslag inkomstenbelasting kan betekenen dat u belasting moet betalen over 2019 (belastingnadeel), maar ook dat u belastinggeld terug krijgt van de belastingdienst (belastingvoordeel). De voorlopige aanslag of maandelijkse teruggave is gebaseerd op de aanslag inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Als u recht hebt op een maandelijkse teruggave moet u zo snel mogelijk de voorlopige aanslag invullen, want dan hebt u snel uw geld op uw rekening. Digitaal aangifte doen of op papier. Bij geld terugvragen spreken we over een maandelijkse voorlopige teruggaaf 2019, een vooraftrek van de loonbelasting. Let goed op het gevolg van een bijbaan of andere extra inkomsten, want dat kan een aanpassing van de voorlopige teruggaaf of voorlopige aanslag betekenen.

Lees meer »

Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2019

Welke specifieke zorgkosten, medicijnen en ziektekosten zijn in 2019 fiscaal aftrekbaar bij uw belastingaangifte? Van welke hulpmiddelen, reiskosten ziekenbezoek en behandelingen zijn de kosten een fiscale aftrekpost bij uw aangifte inkomstenbelasting 2019 of uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 en hoeveel krijgt u dan terug van de Belastingdienst? Veel uitgaven zijn niet meer aftrekbaar maar voor een chronisch zieke of gehandicapte zijn er nog allerlei fiscale mogelijkheden om nog iets van de gemaakte zorgkosten terug te krijgen in 2019. Maak optimaal gebruik van de fiscale aftrek van zorgkosten 2019.

Lees meer »

Aftrekpost kosten levensonderhoud kind 2015 afgeschaft

De aftrekpost kosten levensonderhoud kind is afgeschaft in 2015. Tot 2015 kon u elk kwartaal een forfaitair bedrag aftrekken voor uw kind of kinderen. De kantonrechter hield tot 2015 ook met deze fiscale aftrek rekening om te bepalen hoeveel alimentatie u kunt betalen. Wat zijn de gevolgen voor uw aangifte inkomstenbelasting 2015 en 2016, uw kind en uw toeslagen. Kunt u de kinderalimentatie hierdoor zelf verminderen? U gaat er immers ook op achteruit.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.