
Het nieuwe coronavirus heeft inmiddels ook Nederland bereikt. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen, en ook in Europa heeft het Wuhan-virus al enkele levens geëist. Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je vermoedt dat je besmet bent geraakt?
Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.
Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt het overgeven van het virus door iemand zonder klachten weinig voor te komen; de meeste besmettingen gebeuren door iemand die ‘veel virus bij zich draagt’ en (zwaardere) symptomen heeft. Er zijn slechts enkele ‘asymptomische besmettingen’ bekend. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft een aantal tips om, mocht het virus naar Nederland komen, verdere verspreiding in te perken. Ron Beekman van het RIVM: ,,Ze zijn niet anders dan de maatregelen die je moet nemen om verspreiding te voorkomen van andere virussen die griep en verkoudheid veroorzaken: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Blijf thuis als je ziek bent en loop met een boog om hoestende mensen heen.’’
Geen zorgen
Het verschil tussen griep en Covid-19 is alleen vast te stellen door een test. En die test werkt alleen als je ook ziekteverschijnselen vertoont. Mensen met griepverschijnselen en verkoudheidsklachten hoeven zich volgens het RIVM in principe geen zorgen te maken dat ze het virus hebben. Pas als je longklachten hebt én onlangs in de Wuhan-regio bent geweest óf contact hebt gehad met een besmet iemand, bestaat de kans dat je geïnfecteerd bent. Beekman laat weten dat sinds de uitbraak deze week ook een bezoek aan de getroffen regio in Italië geldt als een risicofactor. Alle Nederlanders die zijn gerepatrieerd uit de Wuhan-regio hebben uit voorzorg twee weken in quarantaine gezeten, maar vertoonden geen ziekteverschijnselen. Ook mensen die van de cruiseschepen komen worden goed in de gaten gehouden. Beekman: ,,Mocht er iemand besmet zijn, dan komt er meteen contactonderzoek. We brengen dan precies in kaart met wie diegene contact heeft gehad. Zo heeft iedereen die mogelijk besmet is onze aandacht en kan verdere verspreiding voorkomen worden.’’ Die mensen moeten hun gezondheid twee weken in de gaten houden en zich direct bij de GGD melden als ze ziekteverschijnselen krijgen.
Als je vermoedt dat je inderdaad bent besmet met het coronavirus, meld je dan telefonisch bij de huisarts. Die zal vragen stellen over de ernst van de klachten en overlegt vervolgens met de GGD of het nodig is om te testen op het virus. De GGD zal eventueel op bezoek komen om vast te stellen of er inderdaad sprake is van besmetting met het coronavirus.
Dit zijn de versoepelingen van coronamaatregelen, die premier Rutte dinsdagavond aankondigde
Aantal coronapatiënten op ic's daalt voor vijfde dag op rij
Het aantal Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen nam wel toe, met 62. In totaal liggen nu 2487 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 52 meer dan een dag eerder.
kabinet wil versoepelen, maar hakt pas volgende week knoop door
Het demissionaire kabinet wil per 19 mei verder versoepelen, maar beslist een dag van tevoren of dit ook daadwerkelijk kan. Als de besmettingscijfers de komende week weer stijgen, worden de versoepelingen opnieuw uitgesteld.
Kabinet wacht op meer informatie voor besluit over versoepelingen
De bezetting in de ziekenhuizen is de afgelopen week gedaald tot rond het niveau waarbij eventueel versoepelingen mogelijk zouden zijn. Maar omdat de cijfers nog altijd sterk schommelen, wacht het kabinet de ontwikkelingen van de komende dagen af voordat het de knoop doorhakt.
EU neemt geen AstraZeneca-vaccins meer af vanwege gebrekkige leveringen
AstraZeneca heeft tot grote frustratie van de EU veel moeite met het bijhouden van het eerder overeengekomen leveringsschema.
Binnenkort versoepelingen? Dierentuinen en sportclubs kunnen niet langer meer wachten
Demissionair minister De Jonge kondigde vorige maand tijdens de persconferentie het openingsplan aan. Bij elke stap verdwijnen coronamaatregelen, maar hoe snel dat gaat hangt af van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Stap één werd gezet op 28 april, toen de terrassen weer open mochten en de avondklok werd afgeschaft.