Kabinet komt met nog meer extra maatregelen, dit kunnen we verwachten |03-11-2020|

Gepubliceerd op 3 november 2020 om 19:15


Kabinet komt met nog meer extra maatregelen, dit kunnen we verwachten | Mediafuze

Niet alleen moeten bioscopen, theaters, musea, bibliotheken en dierentuinen dicht, ook gaat het kabinet sauna's en zwembaden sluiten. Groepslessen in sportscholen worden verboden. De nieuwe maatregelen gaan morgenavond 22.00 uur in en gelden in ieder geval voor twee weken.

De scholen in basis- en middelbaar onderwijs blijven voorlopig wel open. Ook de sportscholen hoeven de deuren niet te sluiten, maar groepslessen mogen niet meer.

Locaties dicht

Wel kiest het kabinet voor een sluiting van locaties waar meer dan 30 mensen welkom zijn. Naast de sluiting van locaties als musea, bibliotheken, theaters, bioscopen, pretparken, dierentuinen, concertzalen en muziekpodia, moeten ook de zwembaden en sauna's voor in ieder geval twee weken dicht. Hiermee hoopt het kabinet het aantal bewegingen en contacten nog verder omlaag te brengen. 

Uitvaarten en groepsgrootte

Daarnaast gaat de groepsgrootte terug naar twee personen buiten, in plaats van de huidige regel van vier personen. Voor contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, verandert niets in de huidige plannen.

Tot nu toe was er geen maximumaantal personen bij uitvaarten, maar dat wordt nu ingevoerd. Vanaf komende maandag zijn nog maar 30 personen toegestaan bij uitvaarten. 

Specifieke regionale maatregelen blijven nog altijd een optie, maar daarvoor is de situatie volgens ingewijden nu nog te ernstig.

Cijfers niet goed genoeg 

De aanscherpingen zijn nodig om het aantal nieuwe besmettingen verder in te perken. Mensen moeten zo veel mogelijk thuisblijven. De groei van het aantal besmettingen vlakt weliswaar af, maar het gaat nog niet hard genoeg. Het kabinet hoopt dat met deze ingreep het zogeheten r-getal – het aantal mensen dat door één besmet iemand wordt besmet – nog verder zal dalen en flink onder de 1 komt.

Dat is noodzakelijk om de verspreiding van het virus in te dammen. "De cijfers zijn niet slecht, maar ook niet goed genoeg", zei minister De Jonge vanmiddag na een overleg met het kabinet.

Geen buitenlandse reizen

Ook gaat het kabinet het OMT-advies overnemen voor een negatief reisadvies tijdens de kerstvakantie. Blijf dan zo veel mogelijk thuis, is het devies. We krijgen vanavond dus weer een dringende oproep om echt thuis te werken en alleen noodzakelijke reizen te maken.
«   »