Bereidheid tot vaccineren gedaald tot 60 procent

Gepubliceerd op 17 november 2020 om 18:25


Bereidheid tot vaccineren gedaald tot 60 procent | Mediafuze

De bereidheid van Nederlanders om zich te laten vaccineren tegen Covid-19, is opnieuw gedaald. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van I&O Research dat in opdracht van de NOS werd uitgevoerd. Het onderzoeksbureau legde dezelfde vragen twee keer eerder aan een groep respondenten voor.

In juni gaf nog bijna driekwart (73 procent) van de ondervraagden aan bereid te zijn zich te laten vaccineren, zodra er een vaccin beschikbaar zou zijn. In september was dat nog 65 procent en sindsdien nam de bereidwilligheid verder af, naar 60 procent in november.

Van de ondervraagden zegt 17 procent het nog niet te weten. Nog eens 11 procent gaf aan zich zeker niet te laten inenten, en 12 procent zei aan dit waarschijnlijk niet te zullen doen. De ondervraagden gaven onder meer als reden dat zij vinden dat het vaccin te snel is ontwikkeld en dat zij bang zijn voor bijwerkingen.

Respondenten tussen de 25 en 50 jaar waren het minst geneigd zich te laten vaccineren, in tegenstelling tot 65-plussers. Voor het onderzoek werden 1.140 Nederlanders ondervraagd in de periode van vrijdag 13 november tot en met maandagochtend 16 november.

Afgelopen maakten twee grote farmaceuten meer bekend over de effectiviteit van hun kandidaat-vaccin. Het vaccin van Pfizer heeft een effectiviteit van zeker 90 procent en dat van Moderna 94,5 procent.
«   »