Wachtlijsten voor coronavaccin doordat mensen voor beurt inenting krijgen

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 00:00

Wachtlijsten voor coronavaccin doordat mensen voor beurt inenting krijgen | Mediafuze

Zorgpersoneel dat nog niet ingeënt had moeten worden volgens de planning, heeft toch de coronavaccinatie al gekregen. Volgens onderzoek van Nieuwsuur gaat het bijvoorbeeld om kantoor- of restaurantpersoneel van zorginstellingen.

Vanaf het begin van deze maand konden zorginstellingen afspraken laten maken voor het vaccineren van hun personeel. Volgens de planning waren alleen verpleeghuismedewerkers aan de beurt.

In de praktijk meldden volgens Nieuwsuur veel meer mensen zich aan. De GGD controleert niet of het daadwerkelijk gaat om medewerkers die aan de bedden staan. De GGD meent dat zorginstellingen juist verantwoordelijk zijn voor het correct aanmelden van personeel en het controleren hiervan

Volgens organisaties in de zorg, zoals Buurtzorg Nederland, was er verwarring ontstaan. Zo zegt de organisatie dat een aanmeldlink naar alle vijftienduizend medewerkers was gestuurd. Veel medewerkers hadden zich aangemeld, maar een beperkt aantal werd ingeschreven vanwege de kleine hoeveelheid beschikbare vaccins. "Ik verwachtte dat dit binnen de GGD werd geregeld", aldus de organisatie.

Door het 'voordringen' moeten mogelijk thuiszorgmedewerkers, mensen in de gehandicaptenzorg en ouderen langer wachten tot zij aan de beurt zijn voor hun inenting.


Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen

De derde regel in de bovenstaande afbeelding slaat bijvoorbeeld op terrassen, bioscoopzalen en soortgelijke bijeenkomsten. Voor onder meer uitvaarten, betogingen en religieuze bijeenkomsten gelden andere regels. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van alle uitzonderingen.

Lees meer »

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb, wat nu?

Probeer te voorkomen dat u het coronavirus krijgt of aan anderen geeft: Was uw handen vaak met zeep. Nies en hoest in uw elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes. Geef anderen geen hand.   Blijf thuis bij klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). U hoeft bij deze klachten niet getest te worden. Blijf thuis tot u 24 uur geen klachten heeft. Bel de huisarts als u steeds zieker wordt of moeilijker ademt. Bent u ouder dan 70, of heeft u een chronische ziekte? Bel dan direct uw huisarts of huisartsenpost als u: koorts heeft (meer dan 38 graden) en hoest of moeilijk ademt. Ga niet naar de huisarts toe. 

Lees meer »

Ik heb griep, wat nu?

Mocht je - met het idee dat het griepvirus verdwijnt - overwegen om jezelf in het zweet te werken door te gaan sporten, doe dit dan niet. Het is echt beter om je rust pakken. Het is niet nodig om de hele dag in bed door te brengen, maar met lichamelijke inspanning kun je beter wachten tot je beter bent.

Lees meer »