Bewoners verpleeghuizen vanaf maandag gevaccineerd tegen coronavirus

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 20:00


Bewoners verpleeghuizen vanaf maandag gevaccineerd tegen coronavirus | Mediafuze

In verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg kan maandag begonnen worden met het vaccineren van de bewoners tegen het coronavirus, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Dat is twee weken eerder dan voorzien. Thuiswonende ouderen zijn vanaf medio februari aan de beurt.

De inwoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking worden ingeënt met het vaccin van Pfizer. Daar kan eerder mee worden begonnen doordat Nederland een extra bestelling van die vaccins heeft gedaan.

Het gaat in eerste instantie om iets meer dan tien instellingen, zei De Jonge. "Voor de snelheid zijn we afhankelijk van de levering."

In de week van 25 januari wordt begonnen met het inenten met het Moderna-vaccin. Nederland heeft maandag ruim dertienduizend doses binnengekregen. Over twee weken komen nog eens bijna twintigduizend doses van het Moderna-vaccin.

Volgende week wordt gestart met het inenten met het Moderna-vaccin. Dat gebeurt in de huisartsenpraktijken.

AstraZeneca-vaccin belangrijk met oog op grote aantallen

De Jonge benadrukte dinsdagavond het belang van de komst van het AstraZeneca-vaccin, dat vermoedelijk eind deze maand wordt gekeurd door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA).

"Dat is een veel hanteerbaarder vaccin, dat in grotere aantallen komt", aldus De Jonge. Volgens hem bestaat de eerste levering van AstraZeneca uit 800.000 doses en biedt dat veel meer mogelijkheden om snel meer mensen te vaccineren.

Als alles meezit, zijn volgens de minister voor de zomer alle kwetsbare mensen ingeënt. Naar verwachting kan in de herfst de hele bevolking beschermd zijn.
«   »