TERUGKIJKEN: Rutte: thuiswerken de norm, horeca om 22.00 uur dicht en alle sport zonder publiek


"Vanaf morgen 18.00 uur 's avonds gelden landelijk strengere maatregelen waarvan we voor het weekend dachten dat ze alleen in de steden nodig zouden zijn. Dat is een kwestie van voortschrijdend inzicht geweest", begon premier Rutte de persconferentie met minister De Jonge over nieuwe coronamaatregelen. "

Het aantal besmetting loopt volgens Rutte zo snel op dat we achter het virus aan dreigen te gaan lopen. Volgens minister De Jonge is er geen onderscheid tussen veiligheid en de economie. "Het is het beste voor de economie als we de tweede lockdown weten te voorkomen."

Het advies om thuis te werken wordt aangescherpt door het kabinet. Het wordt: thuiswerken moet, tenzij het niet anders kan. Als werkgevers dat niet goed handhaven, kan een bedrijf voor twee weken gesloten worden.

Alle sport is zonder publiek, advies om mondkapjes te dragen in winkels drie grote steden.

Het advies is verder om de reisbewegingen de komende drie weken zo veel mogelijk te beperken. "We zeggen in algemene zin: beperk je reisbewegingen", aldus Rutte.

Ook is aangekondigd dat de regels over de omvang van groepen worden aangescherpt. Zo mag je thuis niet meer dan drie gasten ontvangen, buiten het eigen gezin. Gezelschappen buitenshuis, bijvoorbeeld in cafés, mogen niet groter zijn dan vier personen. Verder mogen in de buitenlucht maximaal 40 mensen bij elkaar zijn. Binnen is het maximum 30 mensen.


TERUGKIJKEN: Persconferentie over corona«   »