Dit moet je regelen als je toch naar buiten moet tijdens de avondklok

Gepubliceerd op 22 januari 2021 om 14:00

Dit moet je regelen als je toch naar buiten moet tijdens de avondklok | Mediafuze

Vanaf zaterdag is het zover. Dan geldt in heel Nederland een avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur. Maar wat als je toch naar buiten moet?

Allereerst: als je binnen de uren van de avondklok zonder geldige reden toch de deur uit gaat, hangt je een coronaboete van 95 euro boven het hoofd.

Mensen die toch naar buiten moeten, bijvoorbeeld vanwege hun werk, hebben een speciale werkgeversverklaring nodig. Ook moet je altijd een eigen, persoonlijke verklaring op zak hebben. Als je je hond wilt uitlaten, heb je alleen de persoonlijke verklaring nodig.

Hoe kom ik aan een werkgeversverklaring?

Jouw werkgever bepaalt of het nodig is dat je op straat bent tijdens de avondklok. Als dat zo is, krijgt je een werkgeversverklaring. Daarnaast moet je als werknemer ook altijd een eigen verklaring op zak hebben. Je hoeft beide formulieren niet per se uit te printen, digitaal laten zien mag ook.

Kan ik als vrijwilliger ook een werkgeversverklaring krijgen?

Nee, in principe niet. Alleen als bij je vrijwilligerswerk sprake is van noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende of medische hulp aan mens of dier. Ook hiervoor moet je altijd een eigen verklaring bij je hebben. In alle andere gevallen moet het vrijwilligerswerk voor 21.00 uur plaatsvinden.

Kan ik achteraf een werkgeversverklaring laten zien, bijvoorbeeld als ik met spoed word opgeroepen?

In geval van spoedoproepen weet je dat je opgeroepen kunt worden. Ook in dit geval moet je dus zowel een eigen verklaring als een werkgeversverklaring op zak hebben.

Kan ik niet gewoon zelf een werkgeversverklaring invullen?

Dat zou technisch gezien wel kunnen, maar verstandig is het niet. Als je staande wordt gehouden, kan het zijn dat je formulier gecheckt wordt bij je werkgever. Bij fraude bega je een misdrijf en dat kan je een strafblad opleveren. Bovendien zal je werkgever daar ook niet blij van worden.

Ik werk als zzp'er, kan een werkgeversverklaring voor mezelf invullen?

Ook als zzp'er moet je zowel de eigen verklaring als de werkgeversverklaring bij je hebben. Deze vul je allebei zelf in. Neem daarin ook de gegevens mee van je opdrachtgever. Heb je die niet? Vul dan je eigen gegevens in.

Ook zzp'ers die bezorgen voor bijvoorbeeld Deliveroo, Uber Eats, DHL of PostNL vullen deze verklaringen zelf in.

Alle informatie over de regels rondom de werkgeversverklaring is zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.


Rutte: druk op ziekenhuizen en verpleeghuizen nog hoog

Volgens Rutte is de druk op zowel ziekenhuizen als verpleeghuizen nog hoog. Er is wel iets van lucht in het systeem maar overal is het beeld nog altijd heel heftig. Bijvoorbeeld operaties die voor tweede of derde keer worden uitgesteld en mensen die zich maar even niet melden bij de dokter als ze een klacht hebben die niet op corona lijkt. Tegen die laatste groep mensen zeg ik: neem contact op met de huisarts bij beginnende klachten. Voor jezelf maar ook voor de druk op de zorg. Begin deze maand kwamen er dagelijks zo’n tienduizend nieuwe meldingen van positieve tests binnen bij het RIVM. Het afgelopen etmaal waren dat er 4.320. Rutte: We willen dat dit er minder dan 1.200 per dag worden. Het zal nog lang duren voor er genoeg ruimte is voor reguliere zorg.

Lees meer »

Voorlopig geen duidelijkheid over Kerst en de jaarwisseling

De Jonge: Als besmettingen blijven dalen, hopen we dat we half december een voorzichtige tussenstap kunnen nemen voor dingen die we zo graag willen doen. Juist dit jaar hebben we tijdens de donkere dagen behoefte aan extra aandacht voor elkaar en de mensen in onze omgeving. Vooral mensen die alleen zijn en zich eenzaam voelen. En dan helpt het als de kersttafel net iets groter is.

Lees meer »