Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

Gepubliceerd op 23 januari 2021 om 10:00


Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd | Mediafuze

Vanaf zaterdag geldt in heel Nederland een avondklok. Tussen negen uur 's avonds en half vijf 's ochtends mag niemand zich zonder geldige reden op straat begeven. Doe je dat wel, dan riskeer je een boete.

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Hoogte boete tijdens avondklok

Als mensen zich tussen 21.00 en 04.30 tóch op straat begeven zonder geldige reden, dan mag hiertegen worden opgetreden. Overtreders kunnen een boete krijgen van 95 euro. Het boetebedrag is daarmee net zo hoog als de boete voor het overtreden van andere coronamaatregelen.

 

Maar wat zijn dan die geldige redenen? Daar heeft de Rijksoverheid het volgende overzichtelijke lijstje voor opgesteld:

 

  • Bij een noodsituatie.

  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.

  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.

  • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.

  • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.

  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.

  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.

  • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.

  • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Bron: Rijksoverheid.nl

Verklaring avondklok

Iedereen vanaf 12 jaar die zich op straat begeeft als de avondklok actief is, moeten bovendien het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich dragen en een geldig legitimatiebewijs. Mensen die voor hun werk buitenshuis op pad moeten, moeten daarnaast de Werkgeversverklarig avondklok bij zich hebben.

 

Premier Mark Rutte stelde tijdens zijn persconferentie woensdag dat een valse verklaring geldt als een misdrijf. Als je verkeert in een noodsituatie of als je alleen de hond uitlaat, hoef je geen verklaring mee te nemen.
«   »