Avondklok verlengd tot 3 maart, komende week duidelijkheid over effect

Gepubliceerd op 8 februari 2021 om 15:00


Avondklok verlengd tot 3 maart, komende week duidelijkheid over effect | Mediafuze

Het demissionaire kabinet heeft besloten om de avondklok die sinds 23 januari van kracht is, te verlengen tot en met 2 maart. Dat vertelt demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandag bij een persmoment. De Tweede Kamer moet nog met het besluit instemmen. Het is nog onduidelijk of de maatregel het gewenste effect heeft op de verspreiding van het coronavirus; dit zal komende week moeten blijken.

De effecten en de naleving van de maatregelen worden wekelijks bekeken. Op 23 februari zullen alle maatregelen opnieuw worden geëvalueerd. Het is mogelijk dat dan wordt besloten om de avondklok nog voor 2 maart te beëindigen.

Maandag zijn er nog geen twee weken gepasseerd sinds de avondklok officieel inging. Pas wanneer dit het geval is, kan met meer zekerheid worden gekeken naar de eventuele effecten van de maatregel op de verspreiding van het virus.

Grapperhaus laat weten dat het Outbreak Management Team (OMT) wel ziet dat er sinds de invoering van de avondklok aanzienlijk minder contactmomenten tussen mensen zijn. Ook is er minder mobiliteit. Zo bevestigt de politie aan de minister dat het verkeer is afgenomen.

Afloop avondklok gelijk met huidige regels voor horeca

Bij de aankondiging van de eerste avondklok op 20 januari sprak het kabinet over de noodzaak om de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus en andere varianten waar zorgen over bestaan, onder controle te krijgen.

Met de verlenging loopt de avondklok in de pas met de regels voor de horeca, aangezien restaurants en locaties met horecafunctie ook tot en met 2 maart gesloten zijn.

Invoering avondklok zorgde voor veel onrust

Net als de afgelopen weken mag ook komende tijd niemand tussen 21.00 en 4.30 uur zonder dringende reden naar buiten. Tijdens de avondklok mogen mensen zich niet op straat of op andere openbare plekken begeven, tenzij een van de uitzonderingen van toepassing is. Wie zich niet aan de maatregel houdt, kan een boete van 95 euro krijgen.

Na de invoering van de avondklok op 23 januari was het een aantal avonden achtereen erg onrustig in verschillende steden. Er werd gedemonstreerd en in zeker tien steden braken rellen uit. Hierdoor zagen veel gemeenten zich genoodzaakt om noodbevelen of noodverordeningen af te kondigen.
«   »