Hof doet over week uitspraak in avondklokzaak • Rechter wil 'grondig' kijken

Gepubliceerd op 19 februari 2021 om 18:00

Hof doet over week uitspraak in avondklokzaak • Rechter wil 'grondig' kijken | Mediafuze

Het gerechtshof neemt een week de tijd om na te denken of de avondklok juridisch door de beugel kan. Het hof wil geen overhaaste beslissing nemen over de ingewikkelde kwestie. Tot die tijd blijft de avondklok zoals die nu is van kracht, besloot het gerechtshof.

De rechtbank in Den Haag zette dinsdag een streep door de avondklok en oordeelde dat die uitspraak direct ingaat. Volgens de Haagse rechtbank waren daar twee redenen voor. Zo vond de rechter de wet die de avondklok mogelijk moest maken ongeschikt, omdat er een soort noodwet voor is gebruikt door het kabinet. Ook vond de rechter dat onvoldoende is aangetoond dat er noodzaak voor de avondklok is.

De avondklok was daarmee meteen van de baan, maar via een turbo spoedappel wist de staat ‘s middags bij het gerechtshof af te dwingen dat de avondklok in elk geval bleef gelden tot vandaag, de dag dat inhoudelijk naar het hoger beroep wordt gekeken. De zaak bij de rechtbank in Den Haag was aangespannen door Viruswaarheid.

Boetes

Beide partijen staan vandaag dus weer tegenover elkaar. Dat het kabinet ondertussen werkt aan een Spoedwet om de avondklok ook bij een eventuele tweede juridische nederlaag in stand te houden, houdt Viruswaarheid niet tegen. ,,We willen deze overwinning graag overeind houden, al is het maar voor al die mensen die een boete kregen en al die ondernemingen die nu om 21.00 uur ‘s avonds moeten sluiten. Zo reed ik zelf na negenen bijvoorbeeld nog wel eens langs de McDrive’’, aldus advocaat Gerben van de Corput van Viruswaarheid.

 

De landsadvocaat haalde tijdens de zitting onderzoeken, cijfers en adviezen aan van het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) om te onderstrepen dat invoering van de avondklok echt hard nodig is om de pandemie onder controle te krijgen. De effecten zijn terug te zien in de ziekenhuisopnames en in de verspreiding van het virus, zeker nu er nieuwe meer besmettelijke varianten opduiken.

 

Maar volgens Viruswaarheid horen we al maanden dat donkere wolken samenpakken, alleen zijn de voorspellingen volgens hen nog nooit uitgekomen. Maar het bestrijden van ziektes mag geen excuus zijn voor het ongebreideld beperken van vrijheden, vinden zij.


Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen

De derde regel in de bovenstaande afbeelding slaat bijvoorbeeld op terrassen, bioscoopzalen en soortgelijke bijeenkomsten. Voor onder meer uitvaarten, betogingen en religieuze bijeenkomsten gelden andere regels. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van alle uitzonderingen.

Lees meer »

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb, wat nu?

Probeer te voorkomen dat u het coronavirus krijgt of aan anderen geeft: Was uw handen vaak met zeep. Nies en hoest in uw elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes. Geef anderen geen hand.   Blijf thuis bij klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). U hoeft bij deze klachten niet getest te worden. Blijf thuis tot u 24 uur geen klachten heeft. Bel de huisarts als u steeds zieker wordt of moeilijker ademt. Bent u ouder dan 70, of heeft u een chronische ziekte? Bel dan direct uw huisarts of huisartsenpost als u: koorts heeft (meer dan 38 graden) en hoest of moeilijk ademt. Ga niet naar de huisarts toe. 

Lees meer »

Ik heb griep, wat nu?

Mocht je - met het idee dat het griepvirus verdwijnt - overwegen om jezelf in het zweet te werken door te gaan sporten, doe dit dan niet. Het is echt beter om je rust pakken. Het is niet nodig om de hele dag in bed door te brengen, maar met lichamelijke inspanning kun je beter wachten tot je beter bent.

Lees meer »