Avondklok blijft gewoon: ook Eerste Kamer stemt in met spoedwet

Gepubliceerd op 19 februari 2021 om 21:40

Avondklok blijft gewoon: ook Eerste Kamer stemt in met spoedwet | Mediafuze

Na de Tweede Kamer stemde vandaag ook de Eerste Kamer in met een spoedwet voor de avondklok. Een grote meerderheid nam de maatregel aan.

In de senaat klonk veel kritiek op de juridische onderbouwing door het kabinet, maar er tekende zich gedurende dag toch een ruime meerderheid af.

Eerder deze week spande Viruswaarheid een kort geding aan tegen de Staat, waarna de avondklok opgeschort werd. Een hoger beroep diezelfde dag zorgde er voor dat de maatregel toch bleef staan. Vandaag ging de zaak over de juridische onderbouwing van de maatregel verder, maar een uitspraak laat nog een week op zich wachten.

De avondklok werd door het kabinet ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en de Eerste Kamer. Na dinsdag werd in sneltreinvaart de spoedwet opgetuigd.

Dat er een nieuwe wet komt voor de avondklok stelt bijna alle partijen tevreden, bleek deze week. De maatregel wordt nu ondergebracht in de coronawetgeving. "Daarmee is de wet thuis waar die hoort", zei Chris van Dam (CDA). Hiermee heeft het kabinet gekozen voor de 'koninklijke weg', volgens SGP'er Kees van der Staaij.

'Weinig ruimte'

Volgens premier Rutte blijft de avondklok voorlopig sowieso nog nodig. Hij wees op het feit dat door de Britse variant van het coronavirus het aantal besmettingen te hoog blijft, net als het aantal ziekenhuisopnames. Rutte zei gisteren 'weinig ruimte' voor versoepelingen te zien, als de huidige harde lockdown 2 maart afloopt.

Het kabinet maakt dinsdag bekend hoe het verder moet na begin maart. Rutte zei wel dat er nog wordt gekeken naar het voortgezet onderwijs en of er iets mogelijk is voor de economie. Ook bekijkt het kabinet of de avondklok van kracht moet blijven tot 2 maart.


Rutte: druk op ziekenhuizen en verpleeghuizen nog hoog

Volgens Rutte is de druk op zowel ziekenhuizen als verpleeghuizen nog hoog. Er is wel iets van lucht in het systeem maar overal is het beeld nog altijd heel heftig. Bijvoorbeeld operaties die voor tweede of derde keer worden uitgesteld en mensen die zich maar even niet melden bij de dokter als ze een klacht hebben die niet op corona lijkt. Tegen die laatste groep mensen zeg ik: neem contact op met de huisarts bij beginnende klachten. Voor jezelf maar ook voor de druk op de zorg. Begin deze maand kwamen er dagelijks zo’n tienduizend nieuwe meldingen van positieve tests binnen bij het RIVM. Het afgelopen etmaal waren dat er 4.320. Rutte: We willen dat dit er minder dan 1.200 per dag worden. Het zal nog lang duren voor er genoeg ruimte is voor reguliere zorg.

Lees meer »

Voorlopig geen duidelijkheid over Kerst en de jaarwisseling

De Jonge: Als besmettingen blijven dalen, hopen we dat we half december een voorzichtige tussenstap kunnen nemen voor dingen die we zo graag willen doen. Juist dit jaar hebben we tijdens de donkere dagen behoefte aan extra aandacht voor elkaar en de mensen in onze omgeving. Vooral mensen die alleen zijn en zich eenzaam voelen. En dan helpt het als de kersttafel net iets groter is.

Lees meer »