Viruswaarheid verliest hoger beroep: invoering avondklok was in orde

Gepubliceerd op 26 februari 2021 om 10:10


Viruswaarheid verliest hoger beroep: invoering avondklok was in orde | Mediafuze

De juridische onderbouwing voor de avondklok was toch in orde. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag beslist in een zaak die werd aangespannen door Viruswaarheid. De actiegroep kreeg vorige week dinsdag gelijk van de rechtbank, waarna de Staat in hoger beroep ging.

Dat hoger beroep heeft de Staat gewonnen. Het hof oordeelt dat de juridische onderbouwing voor de avondklok wel degelijk in orde was.

De rechtbank vond vorige week van niet, omdat bij de invoering gebruik is gemaakt van een speciale wet voor noodgevallen. De voorzieningenrechter vond dat er met de coronacrisis geen sprake is van een situatie waarvoor de wet is bedoeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak.

Buitengewone omstandigheden

Het hof stelt nu dat de avondklok wél op basis van deze wet ingevoerd mocht worden. Volgens het hof is er door de coronacrisis sprake van 'buitengewone omstandigheden'.

"De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team", schrijft het hof. "Ook is het gerechtshof van mening dat het instellen van de avondklok proportioneel is en dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn."

De zaak werd vorige week vrijdag behandeld bij het gerechtshof in Den Haag. Viruswaarheid vroeg de rechter bij die zitting om 'moed' en te kiezen voor 'de belangen van de bevolking'. "Wij hopen dat u, net als de rechtbank, de juiste keuze maakt", zei jurist Pols namens de actiegroep.

Viruswaarheid in cassatie

Volgens Willem Engel van Viruswaarheid heeft het hof een fout gemaakt: "Ze hebben alles toegekend aan de staat, dat is een grove schending van de mensenrechten. De rechter heeft dat terzijde geschoven."

Engel zegt dat Viruswaarheid in cassatie zal gaan tegen de uitspraak van het hof. De zaak zal dan behandeld worden bij de Hoge Raad, de hoogste rechtbank van het land. "De enorme invloed van de politiek op de rechtstaat staat vast", stelt Engel. 
«   »