Eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs

Gepubliceerd op 7 april 2021 om 14:49


Eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs | Mediafuze

Het kabinet werkt aan een breed openingsplan voor Nederland. De eerste mogelijke versoepelingen op 21 april zijn het openen van de terrassen en winkels. Daarnaast wordt de avondklok opgeheven en de huidige bezoekregeling verruimd.

Er is nu een concept-openingsplan voorgelegd aan deskundigen om in vijf tot zes stappen te versoepelen naar een zomer zonder coronamaatregelen. In de zomerperiode is het doel dat geen coronamaatregelen gelden of alleen nog de basismaatregelen, zoals het afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten.

Het loslaten van de strenge coronaregels is gisteren besproken in de ministeriële commissie coronabestrijding en in het veiligheidsberaad. Het concept-plan wordt nu eerst beoordeeld door de experts van het OMT, het Outbreak Management Team.

Maatregelen

In het openingsplan wordt als eerste stap beschreven dat terrassen en winkels kunnen openen. Ook de avondklok kan worden opgeheven. Het aantal bezoekers thuis wordt verruimd, van 1 naar 2 personen.

Andere voorgenomen versoepelingen zijn het openen van de buitenschoolse opvang en het voortgezet en middelbaar onderwijs. Daarnaast kan het hoger onderwijs weer aan de slag met toegangstesten.

Deze versoepelingen zouden op 21 april kunnen ingaan. "Eindelijk een beetje lucht voor de samenleving", verzucht een vooraanstaand politicus.

Alles van buiten

Volgens bronnen is het nu afhankelijk van het OMT-advies of deze versoepelingen ook in deze volgorde gaan gebeuren. In elke volgende stap in het openingsplan worden de maatregelen telkens versoepeld.

Het kabinet kiest ervoor eerst alles buiten te openen.

"Buiten is er immers veel minder besmettingsgevaar."

Nieuwe persconferentie

Volgende week dinsdag, 13 april, heeft het kabinet weer een persconferentie gepland. Dan worden de versoepelingen aangekondigd voor 21 april. Vervolgens wordt een persconferentie verwacht op 28 april. Dat is een week eerder dan gepland, vanwege de dodenherdenking op dinsdag 4 mei.
«   »