Hart- en kankeroperaties noodgedwongen uitgesteld

Gepubliceerd op 11 april 2021 om 07:59


Hart- en kankeroperaties noodgedwongen uitgesteld | Mediafuze

Ziekenhuizen zien zich door het stijgende aantal coronapatiënten op ic-afdelingen gedwongen de reguliere zorg verder af te schalen. Een deel stelt inmiddels ook hart- en kankeroperaties uit. Dat meldt de Volkskrant op basis van een rondgang langs ziekenhuizen en ic-hoofden.

Op dit moment liggen er 787 mensen op ic's in Nederland. Het is het hoogste aantal sinds de eerste golf. Vrijdag besloot het Landelijk Netwerk Acute Zorg het totale aantal ic-bedden verder te willen opschalen, van 1450 naar 1550 bedden.

Dat opschalen  gaat ten koste van de andere zorg. Tot nu toe stelden ziekenhuizen vooral operaties uit voor minder acute gezondheidsgevaren, bijvoorbeeld knie- of heupoperaties.

"Maar van operaties die je eigenlijk niet langer dan zes weken kunt uitstellen, zoals openhartoperaties of sommige kankerbehandelingen, hadden we gezegd: die willen we niet afschalen", zegt Diederik Gommers tegen de krant. Hij is ic-arts en hoofd van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. "We zitten nu op het punt dat we dat niet meer kunnen waarmaken."

Onder meer het Radboudumc in Nijmegen schaalt deze zogeheten klasse-3-zorg al noodgedwongen af. "De operationele teams kijken elke ochtend wat er wél kan, of er ruimte is op de ic voor een geopereerde", zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant.

Gebrek aan personeel

In het UMC Amsterdam worden operaties uitgesteld en moeten  ic-verpleegkundigen hun aandacht over steeds meer patiënten verdelen. "We gaan elke keer weer een stapje verder, terwijl je eigenlijk denkt: dat kan niet."

De kern van het probleem is volgens Gommers een gebrek aan personeel. Dat komt volgens hem onder meer door het hoge ziekteverzuim. In sommige ziekenhuizen ligt dat volgens hem boven de 10 procent.
«   »