Meerderheid AT5-panel positief over vaccineren tegen corona


Een meerderheid van de deelnemers aan het AT5-panel gaat zich wel of waarschijnlijk wel vaccineren tegen het coronavirus. Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team, roept Amsterdammers op om hun voorbeeld te volgen. Hij zegt dat het de enige manier is om volgend jaar de coronaregels los te kunnen laten.

Aan het onderzoek deden ruim 2100 Amsterdammers mee. 43 procent zegt zich zeker wel te laten vaccineren. 29 procent doet het waarschijnlijk wel. 7 procent doet het waarschijnlijk niet, 6 procent zeker niet en 16 procent weet het nog niet.

Zwemlerares Els de Vos (57) uit de Watergraafsmeer laat zich het liefst zo snel mogelijk vaccineren. 'Als de huisarts me nu belt en zegt, Els je bent aan de beurt, dan sta ik binnen vijf minuten daar', zegt ze. Ze hoopt dat de coronamaatregelen straks niet meer nodig zijn. 'Ik wil eigenlijk vooral dat de jeugd en de jongeren hun maatschappij weer terugkrijgen.'

Er zijn ook Amsterdammers die al weten dat ze het niet laten doen of twijfelen. De 39-jarige Joris Gallé uit De Pijp vulde 'waarschijnlijk niet' in. Hij wil de komende tijd dat het vaccin zichzelf eerst bewijst. Ook vindt hij zichzelf geen risicogroep. 'Haastige spoed is zelden goed. Ik heb niet het gevoel dat ik haast heb', legt hij uit.

Volgens Menno de Jong moet 60 tot 70 procent van de Nederlanders beschermd zijn tegen het coronavirus om de pandemie te stoppen. 'Het vaccin is 80 procent productief', vertelt hij. 'Dan reken ik op een bierviltje uit dat zestig procent beschermd is. En dan zit je wel aan het onderste grens van wat we nodig hebben om die groepsimmuniteit te krijgen. Dat zijn natuurlijk een beetje berekeningen. Dus hoe meer mensen gevaccineerd worden, hoe groter de kans is dat snel die pandemie voorbij is.'

❌ ❌ ❌
«   »