Persconferentie 20 april: terrassen open, avondklok verdwijnt

Gepubliceerd op 20 april 2021 om 19:49


Persconferentie 20 april: terrassen open, avondklok verdwijnt | Mediafuze

Het moment is eindelijk daar. Nog een week en dan worden voor het eerst in drie maanden de coronamaatregelen weer een beetje versoepeld. Op 28 april is er ineens weer een stuk meer mogelijk. Mediafuze zet de versoepelingen voor je op een rij.

De versoepelingen die het kabinet dinsdagavond aankondigt, zijn "ongelofelijk spannend". Dat zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. De besmettingscijfers en druk op de zorg zijn nog altijd buitengewoon hoog.

Volgens Rutte moet er bij de versoepelingen rekening gehouden worden met de mensen in de zorg, die nog altijd te maken hebben met een "dagelijkse werkelijkheid van volle bedden, doodzieke patiënten en hollen, hollen hollen". Maar, zo citeerde hij de voorzitter van het veiligheidsberaad Hubert Bruls: het is niet mogelijk om "met nul risico" uit de coronacrisis te komen.

Avondklok

Daarom worden vanaf 28 april verschillende maatregelen versoepeld. Misschien wel de meest omstreden maatregel die komt te vervallen, is de avondklok. Die zou aanvankelijk maar een paar weken duren, maar is inmiddels al drie maanden van kracht. Op 28 april om 04:30 uur komt de maatregel te vervallen en mogen mensen ook na 22:00 uur weer de straat op.

Bezoekers

Daarnaast wordt de bezoekregel verruimd. Vanaf volgende week woensdag mag je thuis niet één, maar maximaal twee personen per dag thuis uitnodigen. Dat is nog altijd weinig, maar de meeste besmettingen vinden nog altijd binnenshuis plaats, benadrukt Rutte.

Terras

Ook is er goed nieuws voor de horeca. De terrassen mogen onder bepaalde voorwaarden weer open, tussen 12:00 uur en 18:00 uur. Er mogen maximaal vijftig mensen tegelijk op een terras zitten. Aan een tafel mogen maximaal twee personen uit verschillende huishoudens zitten en meerdere mensen uit hetzelfde huishouden. Alle tafels moeten op anderhalve meter afstand staan, tenzij de tafels worden gescheiden met kuchschermen.

Iedere terrasbezoeker moet vooraf een plek reserveren, dat mag ook ter plaatse. Daarnaast moet een registratieformulier worden ingevuld en moet een checkgesprek worden afgenomen.

Winkelen

Voor de detailhandel is er ook goed nieuws. Vanaf 28 april hoeft er geen winkelafspraak meer te worden gemaakt voor niet-essentiële winkels, maar kunnen mensen gewoon binnenlopen. Wel moeten de winkels ervoor zorgen dat er niet teveel mensen tegelijkertijd binnen zijn. Het maximaal aantal klanten wordt bepaald door de oppervlakte van de winkel. Daarnaast is het dragen van een mondkapje in de winkels nog steeds verplicht. Ook de warenmarkten mogen weer volledig open, met inachtneming van de 1,5 meter afstand.

Andere versoepelingen

Op 26 april mogen studenten in het hoger onderwijs weer een dag in de week naar school. Daarnaast zijn theorie-rijexamens vanaf 28 april weer toegestaan en gaat het maximale aantal aanwezigen op begrafenissen van 50 naar 100.

Versoepelingen per 11 mei

Met de versoepelingen houdt het kabinet zich aan het openingsplan dat ze tijdens de vorige persconferentie bekendmaakte. Volgens het overzicht zouden de volgende versoepelingen moeten ingaan per 11 mei, maar dat hangt wederom af van het aantal coronabesmettingen en de druk op de ziekenhuizen.

De vraag daarbij is: is de piek van de derde golf al bereikt? Volgens bronnen rondom het kabinet lijkt het daar op dit moment wel op. Als dit inderdaad het geval is, zouden de volgende versoepelingen per 11 mei inhouden dat doorstroomlocaties in de buitenlucht weer open mogen, binnensporten weer open gaan en kunst- en cultuur beoefening binnen weer mogelijk zijn.
«   »