
Dierentuinen en sportverenigingen kunnen niet langer meer wachten tot ze hun deuren weer mogen openen. Ze zijn de volgende in de rij die volgens het openingsplan weer mogen versoepelen, maar afgelopen maandag besloot het kabinet daar nog zeker een week langer mee te wachten. Volgens Haagse bronnen volgt volgende week waarschijnlijk een nieuwe persconferentie; zou de tweede stap van het openingsplan binnenkort dan wél kunnen worden gezet?
Openingsplan
Demissionair minister De Jonge kondigde vorige maand tijdens de persconferentie het openingsplan aan. Bij elke stap verdwijnen coronamaatregelen, maar hoe snel dat gaat hangt af van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Stap één werd gezet op 28 april, toen de terrassen weer open mochten en de avondklok werd afgeschaft.
De tweede stap zou op z'n vroegst op 11 mei worden gezet. Dan zouden mensen bijvoorbeeld weer binnen kunnen sporten en zouden dierenparken onder voorwaarden weer open kunnen. Maar afgelopen week besloot het kabinet vanwege de hoge druk op de zorg dat het daarvoor nu nog te vroeg was. Op z'n vroegst wordt de tweede stap nu op 18 mei gezet.
'Dierentuinen kunnen veilig open'
Als het aan directeur Dirk Lips van Libéma ligt kunnen de dierenparken dan open. Libéma is de eigenaar van onder andere Safari Park Beekse Bergen en AquaZoo Leeuwarden. In een open brief en een brief die hij aanbiedt aan demissionair landbouwminister Carola Schouten schrijft hij dat de dierentuinen gecontroleerde ruimte bieden, alle hygiënemaatregelen in acht nemen en de bezoekers met tijdsloten kunnen reguleren.
Een van de voorwaarden voor Lips is wel dat bezoekers van tevoren niet moeten worden getest op het coronavirus, omdat dat voor mensen een te hoge drempel zou zijn voor een dierentuinbezoek. "En het is ook niet nodig: dierentuinen en attractieparken hebben in 2020 samen met de veiligheidsregio's, RIVM en overheid een protocol opgesteld om veilig open te kunnen. Dat werkt: er zijn geen besmettingshaarden te herleiden naar de dierenparken", stelt Lips.
'Kans op versoepelingen is klein'
Haagse bronnen lieten vrijdagmiddag echter weten dat ze de kans klein achten dat er op korte termijn verdere versoepelingen zullen plaatsvinden. Dit weekend overlegt het kabinet weer in het Catshuis over de coronamaatregelen. Naar verwachting volgt dan dinsdag een nieuwe persconferentie.
Wat mag wel en wat mag niet? De nieuwe coronamaatregelen op een rij
Vanaf volgende week maandag gaan de middelbare scholen weer open. Wel onder strikte voorwaarden. Leerlingen moeten minimaal een dag per week naar school en meer indien verantwoord. Ook zijn ze verplicht mondkapjes te dragen en anderhalve meter afstand te houden. Wie klachten heeft, moet zich laten testen en bij een positieve test in quarantaine. Ook mbo-instellingen gaan gedeeltelijk open. Alle leerlingen op alle niveaus mogen een dag in de week naar school.
Avondklok verlengd tot 15 maart, begin maart nieuw besluit
Demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zullen dat volgens de bronnen dinsdagavond bekendmaken.
Kappers en scholen onder strikte voorwaarden weer open, winkelen op afspraak
Het lijkt erop dat in elk geval de middelbare scholen vanaf maandag 1 maart weer deels opengaan. Het zou gaan om een aantal dagen per week. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Ook MBO'ers zouden weer gedeeltelijk naar school kunnen en vooral voor jongeren zouden er ruimere mogelijkheden komen om te sporten.
Avondklok blijft gewoon: ook Eerste Kamer stemt in met spoedwet
In de senaat klonk veel kritiek op de juridische onderbouwing door het kabinet, maar er tekende zich gedurende dag toch een ruime meerderheid af.
Hof doet over week uitspraak in avondklokzaak • Rechter wil 'grondig' kijken
De rechtbank in Den Haag zette dinsdag een streep door de avondklok en oordeelde dat die uitspraak direct ingaat. Volgens de Haagse rechtbank waren daar twee redenen voor. Zo vond de rechter de wet die de avondklok mogelijk moest maken ongeschikt, omdat er een soort noodwet voor is gebruikt door het kabinet. Ook vond de rechter dat onvoldoende is aangetoond dat er noodzaak voor de avondklok is.
Hoger beroep avondklok: Grote kans dat kabinet gelijk krijgt van gerechtshof
De avondklok werd door het kabinet ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en de Eerste Kamer. De rechtbank oordeelde dinsdag dat de avondklok geen maatregel was waarmee niet kan worden gewacht, 'zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak'.