Volg hier het laatste Coronanieuws

Coronavirus Live Streaming: nieuws, wereldkaart en live teller op bevestigde gevallen en herstelde gevallen.

Nu Live


17 april 2020

Corona video's


16 februari 2021

Rechter: ‘Avondklok moet per direct worden opgeheven’ (update)

Het Kabinet moet de avondklok per direct opheffen. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag dinsdagochtend in een kort geding, aangespannen door de Stichting Viruswaarheid. De uitspraak van de rechter heeft geen opschortende werking en gaat dus vanavond al in.

Volgens de rechtbank is de uitbraak van het coronavirus geen acute noodsituatie, waar de Wet Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Bezag voor is bedoeld. De wet was eigenlijk bedoeld voor noodsituaties, zoals bijvoorbeeld een dijkdoorbraak.

“Een zwaarwegende maatregel als een avondklok had, onder de gegeven omstandigheden, niet via de weg van de Wbbbg en de daaruit volgende ministeriële regeling mogen worden ingevoerd”, aldus de rechtbank.

“De vergaande beperking van de bewegingsvrijheid van burgers noopt tot een zeer zorgvuldig besluitvormingsproces”, zo vult de rechtbank aan. “Terecht heeft Viruswaarheid naar voren gebracht dat een avondklok, via een noodwet, niet kan worden ingezet om ‘het gevoel van urgentie’ onder de bevolking te vergroten. Ook de stelling dat de avondklok waarschijnlijk een ‘zinvolle bijdrage’ kan leveren aan het terugdringen van het virus is onvoldoende.” Coronaboetes hoogstwaarschijnlijk van tafel Inmiddels heerst ook het vermoeden dat de boete,s die zijn uitgedeeld voor het schenden van de avondklok, van tafel worden gehaald. Een voormalig strafrechtadvocaat uit Groningen stelt: “Dit zou het eerste zijn wat ik had aangehaald in mijn verweer. Ik zou mijn cliënt nu meteen aanraden om dit argument te gebruiken. Als de wet onrechtmatig is doorgevoerd, dan zijn de boetes die zijn uitgedeeld ook onrechtmatig. Dat verweer zul je nu waarschijnlijk heel vaak gaan zien.” Kabinet vraagt spoedappèl aan om uitspraak te schorsen tot hoger beroep De rechtbank moet dinsdagmiddag uitspreken of de avondklok stand houdt of moet worden geschorst. Dat betekent dat de coronamaatregel nog niet definitief van de baan is.

Lees meer »

Reacties van Kamerleden op vonnis over avondklok

De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door de stichting Viruswaarheid. De maatregel is op verkeerde gronden genomen, oordeelt de rechter.

Volgens de voorzieningenrechter maakt de avondklok een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer. Daarvoor is een zeer zorgvuldige besluitvorming nodig, oordeelt de rechter.

Lees meer »
13 februari 2021

Zwaardere coronamaatregelen hangen in de lucht: 'Maar een avondklok is moeilijk te handhaven'

Het kabinet wil kosten wat kost de dramatische beelden uit Londen niet laten overwaaien. Door de Britse mutant liggen mortuaria in Londen zo vol, dat er buiten tenten zijn opgezet om daar zolang de lichamen te bewaren. Gisteren gaf premier Rutte en coronaminister De Jonge wederom een persconferentie en gaven aan hoe nijpend de situatie is. Toch blijven zwaardere coronamaatregelen zoals een avondklok nog uit.

Lees meer »
12 februari 2021

Coronanieuws


11 mei 2021
10 mei 2021
9 mei 2021
8 mei 2021

TERUGKIJKEN:


TERUGKIJKEN: Persconferentie over corona


13 augustus 2021
2 augustus 2021
26 juli 2021
18 juni 2021

Aanbevolen artikelen

1 april 2022
31 maart 2022

Lil Kleine biedt excuses aan in videoboodschap: 'Ik heb verkeerd gehandeld'

Afgelopen februari gingen er op Instagram beelden rond van Lil Kleine die Jaimie aan haar haren uit de auto trok en haar hoofd tussen de deur leek te klemmen. Niet lang daarna werd de rapper aangehouden op verdenking van zware mishandeling en/of mishandeling. Inmiddels is Jorik weer op vrije voeten, maar was het stil rondom de rapper. Hier bracht hij vandaag echter verandering met een video op Instagram, waarin hij in twee minuten uitgebreid zijn excuses aanbiedt.

Lees meer »
20 juli 2021
16 juli 2021

Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart

De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Lees meer »
14 juli 2021