Thuis, onderweg of op kantoor: we maken vaak gebruik van wifi. Hoe dat werkt? Het internetsignaal komt binnen via je modem (ook wel het access point) en is met een internetkabel aangesloten. Via radiogolven verstuurt het wifi-modem gegevens, die weer in je smartphone, laptop of tablet terecht komen.

De basis voor sterke WiFi

WiFi verliest bereik door betonnen muren, stoorzenders en gedeelde kanalen. Dat signaal verbeter je vaak met een paar kleine aanpassingen.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Plaats van je modem

Hoe dichter je in de buurt van je modem (access point) werkt, hoe sterker je WiFi-bereik. Muren en plafonds laten het wifisignaal namelijk slecht door. Dus plaats het modem zo vrij én hoog mogelijk.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Geef je WiFi een extra boost

Ook stabiele wifi in de woonkamer of op zolder? Met een Wifibooster vergroot je het WiFi-bereik. Je sluit een Wifibooster aan met een internetkabel of via een stopcontact.

WiFi, hoe werkt dat? | Mediafuze

Voorkom stoorzenders

Apparaten zoals bewakingscamera’s, babyfoons, audiospeakers of draadloze schakelaars verstoren soms de signalen van je modem. Schakel ‘m bij twijfel uit en test je draadloos internet. En nu?

Kies een snellere WiFi-frequentie

Een router, modem of Wifibooster stuurt een wifi-signaal uit naar je apparaten door middel van een frequentie in de lucht. Dit loopt via de 2,4- of via de 5 GHz-frequentieband. Je modem gebruikt standaard 2,4 GHz om het WiFi-signaal te verzenden en te ontvangen.

Met 2,4 GHz reikt het signaal verder, maar is je verbinding trager. Dat komt omdat er meer WiFi-netwerken zijn aangesloten.

Heb je last van WiFi-drukte? Stap dan over naar de 5 GHz frequentieband. Er zijn meer 'rijbanen', je hebt minder last van ander WiFi-verkeer en je haalt hogere snelheden. Het nadeel is wel dat het 5 GHz-signaal iets minder ver reikt.


10 tips voor veilig internetgebruik

Waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van veilig internetgebruik is de virusscanner. Een virus kan grote ravage achterlaten op je computer. Daarnaast zijn er talloze toepassingen waarmee hackers, via een virus, toegang krijgen tot je computer of gegevens. Het nadeel is dat virusscanners je computer trager maken. Vind je snelheid belangrijk dan zijn er genoeg snelheidstests te vinden die verschillende scanners vergelijken. Lees ook regelmatig recensies van vernieuwde scanners. Echt veilig internetten doe je door de virusscanner automatisch te laten updaten. Want er komen altijd updates bij die nieuwe virussen aanpakken.

Lees meer »

Facebook gezichtsherkenning uitzetten: zo doe je dat!

Elke foto op Facebook kan op de achtergrond worden gescand en worden vergeleken met profielfoto’s en foto’s die van een naamtag zijn voorzien. De software die hiervoor wordt ingezet werkt steeds beter, waardoor niet alleen namen zijn te achterhalen, maar ook gelaatsuitdrukkingen kunnen worden geïnterpreteerd. Ongetwijfeld kan dit handig zijn. Maar het is natuurlijk ook een aantasting van je privacy. Het is dus verstandig om goed na te denken of je wel herkend wilt worden. Zo niet, dan is het verstandig om in je instellingen te duiken om het een en ander aan te passen. Het is goed je te realiseren dat een veranderde instelling wel zal voorkomen dat jouw naam wordt voorgesteld in tags, maar dat het scannen van je foto’s op de achtergrond volautomatisch door zal gaan.

Lees meer »

Wat is mobiele malware?

Mobiele malware verschilt niet veel met malware voor computers en laptops. In beide gevallen is het voor cybercriminelen een manier om persoonlijke gegevens te ontfutselen. Via e-mail, sms en links op websites proberen ze malware op je apparaat te installeren, zodat ze achter je persoonlijke gegevens hopen te komen om bijvoorbeeld identiteitsfraude te kunnen plegen of geld van je bankrekening af te schrijven.

Lees meer »

Wat kan me gebeuren als ik een openbaar wifi-netwerk gebruik?

Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker heel eenvoudig toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Want hackers hebben speciale apparatuur die een netwerk aanmaakt met de naam van het openbare wifi-netwerk, waar jouw apparaat vervolgens verbinding mee maakt. Jij merkt daar verder niets van, maar wat er gebeurt is dat je internet- en dataverkeer via het netwerk van de hacker gaat. Hij heeft vervolgens toegang tot heel veel gegevens op je apparaat. Die de hacker vervolgens kan gebruiken voor identiteitsfraude, om in te loggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts of bijvoorbeeld het aanpassen van transactiegegevens van online bankieren. Je kunt de risico’s beperken.

Lees meer »