Internetsnelheid verbeteren door het juiste gebruik van je WiFi-router. Klinkt raar, maar er is echt heel veel snelheidswinst te behalen door je WiFi-router goed te gebruiken.

Grof gezegd zijn er twee belangrijke factoren voor de internetsnelheid bij een WiFi-router. Het soort en de plek waar hij hangt/staat.

Welke soorten WiFi-routers heb je?

Je hebt verschillende frequenties waarop een draadloze router kan werken. Op 2,4 GHz en op 5 GHz. Sommige routers kunnen op de ene frequentie werken en andere weer op de andere frequentie. Ook zijn er routers die op allebei de frequenties werken. De ene frequentie is vaak drukker bezet dan de andere. De frequentie die het minst rondom het huis wordt gebruikt (of wordt verstoord door andere apparaten) leidt tot sneller internet. De keus voor een router met een bepaalde frequentie kan dus al snelheidswinst opleveren alhoewel je er wel op moet letten dat de apparaten waarmee je op internet wilt wel allemaal de frequentie kunnen ontvangen waarvoor je kiest. Oudere apparatuur ondersteunt soms 5 GHz nog niet.

Wanneer je router zowel 2.4 GHz als 5GHz tegelijk kan ondersteunen da is het aan te raden om hiervoor te kiezen.

Hieronder vind je de voor- en nadelen van de verschillende frequenties:

WiFi-routertips | Mediafuze

2.4 GHz

Voordelen Nadelen
Groot bereik en gaat goed door muren heen Minder hoge maximale snelheid
Wordt door bijna ieder apparaat ondersteund Vaker last van storing door andere apparaten

5 GHz

Voordelen Nadelen
Hogere maximale snelheid Gaat slecht door muren
Weinig last van storing door andere apparaten Wordt niet door ieder apparaat ondersteund.

Als je bovenstaande voor en nadelen tegen elkaar afweegt zul je erop uitkomen dat het vooral bij een klein huis handig is om te kiezen voor 5 GHz. Wanneer je in een groter huis woont en niet overal over een goede internetverbinding beschikt met 5 GHz kan het slim zijn om voor 2.4 GHz te kiezen.

Maximale internetsnelheid per WiFi-standaard

Er bestaan verschillende WiFi-standaarden die ieder een eigen maximale internetsnelheid toestaan. Kijk hieronder welke WiFi-standaard welke maximale snelheid heeft. Let er dus op dat je een draadloze router neemt met een WiFi-standaard die jouw internetsnelheid ondersteund.

Wifi-standaard Snelheid
802.11b 4,5 Mbps
802.11g 23 Mbps
802.11n 100 Mbps
802.11ac 240 Mbps

Het juiste WiFi-kanaal kiezen

Het WiFi-signaal kan via een aantal kanalen verzonden worden door een WiFi-router. Vaak is het ene kanaal al drukker dan het andere omdat bijvoorbeeld veel van je buren al op één bepaald kanaal zitten. In dat geval kan het slim zijn om voor een ander kanaal te kiezen dat minder druk is. Dit kan je internetsnelheid en signaalsterkte verbeteren. Je hebt de keuze uit de volgende kanalen:

Bij 2.4 GHz heb je de keus uit de kanalen 1-13.

Bij 5 GHz heb je de keus uit de kanalen 36, 40, 44 en 48.

Plaats van je router

Voor de internetsnelheid is het naast de invloed van de routereigenschappen ook erg belangrijk wat de plek is waar je router staat/hangt.

  • Wanneer je router en modem in één zitten is het belangrijk deze niet te ver van de contactdoos te plaatsen. Het signaal van de kabel of telefoonlijn wordt namelijk steeds minder sterk. Dit kan zorgen voor een instabiele verbinding.
  • Plaats de modem gunstig ten opzichte van de apparaten die gebruik maken van internet. Zet de router zo dicht mogelijk bij de apparaten die gebruik maken van internet. Wanneer je op de begane gronde en op de tweede verdieping gebruik maakt van internet is de gunstigste plek om de router neer te zetten bijvoorbeeld de 1e verdieping.
  • Plaats de router tussen de 1-2 meter hoogte op een vrije plek of bevestig deze rond deze hoogte op een vrije plek aan de muur.
  • Wanneer je je aan bovenstaande hebt gehouden maar internetsnelheid valt nog steeds tegen, verplaats de router dan steeds een klein beetje en test het resultaat bijvoorbeeld met de speedtest.
  • Wanneer mogelijk, plaats de router dan niet in de buurt van andere apparaten die mogelijk op hetzelfde kanaal signalen uitzenden zoals een magnetron, DECT telefoon, babyfoon en andere apparaten die staling veroorzaken.

WiFi: wat is het, hoe werkt het en hoe is het ontstaan?

Wifi is een technologie die je draadloos toegang geeft tot het internet. Waar we voor de uitvinding van wifi alleen via een kabel toegang konden krijgen met het internet, gaat dit met wifi via radiogolven. Deze technologie maakt het mogelijk om overal draadloos gegevens te ontvangen en versturen.

Lees meer »

Gevaar van een onbeveiligd WiFi netwerk

WiFi-routers maken ons leven heel wat makkelijker maar maken ons ook veel kwetsbaarder voor eventuele inbraken en aanvallen van hackers zonder dat we het zelf beseffen. De meeste mensen hebben er geen idee van hoe gemakkelijk het kan zijn om een netwerkvergrendeling te doorbreken. Bij de meeste routers staat het internet standaard ingeschakeld waardoor je erg kwetsbaar bent voor hackers, zelfs al maak je op die moment zelf geen gebruik van het internet. Als je deze router niet beveiligt loop je dus het risico dat andere mensen je netwerk zullen gebruiken. Dit gebeurt zelfs onbewust omdat veel toestellen automatisch verbinding proberen maken met onbeveiligde netwerken in de directe omgeving. Hierdoor zal je internet sterk vertragen en zal je vlug boven je download limiet stijgen wat zal leiden tot extra kosten of afsluiting van het internet.

Lees meer »

Is WiFi in de trein veilig?

Reis je met de trein, dan kun je mogelijk gebruik maken van Wifi. Deze dienst wordt alleen aangeboden in intercity's en is gratis. Waar de verbinding kort na de introductie van de voorziening nog erg traag was, kun je sinds juni 2015 gebruik maken van het 4G-netwerk van T-Mobile. De downloadsnelheid is daardoor aanzienlijk verbeterd. De snelheidslimiet ligt daarmee op circa 150 kilobytes per seconde. Omdat T-Mobile (op moment van de introductie) nog geen landelijke dekking heeft kan dit netwerk niet op alle locaties gebruikt worden. In delen van Zeeland, Limburg, Groningen, Friesland en Noord-Brabant moet je daarom als gebruiker terugvallen op een tragere downloadsnelheid. Intercity's waarin je van draadloos internet gebruik kunt maken kun je herkennen aan de Wifi-logo's aan de buitenzijde van de wagons.

Lees meer »

WiFi-signaal versterken en verbeteren

Voor de ontvangst van internet, is een modem benodigd. Doorgaans wordt deze beschikbaar gesteld door de internetprovider. Er zijn verschillende soorten modems. Tegenwoordig wordt de modem vaak samen met de router in één kastje geplaatst. De modem zorgt dan voor de ontvangst van het internet. De router zorgt voor het doorsturen van het signaal naar de internetontvangende apparaten, zoals de laptop, tablets en dergelijke.

Lees meer »

Is WiFi-straling gevaarlijk?

De meeste mensen kennen Wifi wel. Steeds meer wordt er gebruik van gemaakt. Wifi is draadloos internet. Wifi heeft een groter bereik en een grotere bandbreedte dan bluetooth. Dit maakt dat Wifi optimaal geschikt is voor draadloos internet. Een wifiverbinding kan versleuteld worden, maar kan ook gebruikt worden zonder een sleutel in te hoeven typen. Wifi werkt op de radiofrequentie van de 2,4- en/of 5,0GHz-band.

Lees meer »