Sneller internet: zo verbeter je de WiFi thuis


Sneller internet: zo verbeter je de wifi thuis | Mediafuze

Koop je eigen router

De routers die je van internetproviders krijgt zijn vaak lang niet zo goed als eentje die je zelf kunt kopen. Neem er één met een paar flinke wifi-antenne's: het zijn niet de mooiste, maar ze zorgen wel voor een krachtiger en stabieler wifi-netwerk.

Op de router van je internetprovider, die meestal ergens in de meterkast wordt neergezet, stel je dan de functie DMZ- of Bridge-modus in. Dat doe je in de instellingen. Met deze modi is je apparaat enkel een doorgeefluik van het internet, en wordt je eigen router ingezet voor de wifi. 

Zet de router op een goede locatie

Deze tip klinkt logisch, maar er komt heel wat bij kijken. Allereerst is het belangrijk om de router niet op de grond te plaatsen, maar ergens op een tafel of kastje. Dan moet je goed kijken naar metalen objecten, magnetrons en andere draadloze apparaten: die kunnen het wifi-netwerk verstoren.

Geef je router ook de ruimte en zet hem het liefst in het midden van de plek waar je het vaakst je wifi-netwerk gebruikt, zoals de woonkamer of je werkruimte. Dikke muren zorgen voor een slechter wifi-bereik, maar daar kun je weinig aan doen.

Check je wifi-kanaal

Routers zetten het wifi-signaal op een specifiek kanaal uit. Veel nieuwe routers hebben de mogelijkheid om automatisch het beste wifi-kanaal te kiezen, maar oudere routers staan vaak ingesteld op hetzelfde kanaal.

Download een app op je Android-telefoon (Wifi Analyzer), Windows-computer (NirSoft WifiInfoView) of gebruik de Wireless Diagnostics van je Macbook. Daarmee kun je zien welke kanalen door wifi-netwerken in de buurt worden gebruikt en welke je het beste kunt kiezen: 1, 6 of 11. Je kunt het kanaal vervolgens activeren via de instellingen van je route

Gebruik 5GHz

Nieuwere routers hebben meestal naast de 2,4GHz-frequentieband ook de beschikking over de 5GHz-frequentieband. Dat heeft zo zijn voordelen: 5GHz heeft veel minder last van storingen door andere apparaten en maakt hogere internetsnelheden (dus snellere wifi) mogelijk.

Maar 5GHz heeft ook twee nadelen: het bereik ervan is minder en apparaten moeten 5GHz ondersteunen. De PlayStation 4 doet dat bijvoorbeeld niet. Gelukkig bieden routers vaak de optie aan om zowel een 2,4 als 5GHz-netwerk te draaien, waardoor je het beste van twee werelden hebt. 

Koppel routers aan elkaar

Als al deze tips niet werken, dan kun je overwegen om een zogeheten mesh op te zetten: een collectie routers die samen een wifi-netwerk vormen. Je zet er dan een in de woonkamer, eentje in de slaapkamer en nog een op zolder, om zo op drie verdiepingen goed bereik te krijgen. Of je zet er twee aan beide kanten van de kantoorvloer, om het wifi-netwerk zo stabiel mogelijk te krijgen.

Een mesh is een vrij nieuwe wifi-trend die onder andere door de routers van Google populair werd, maar ook Netgear en TP-Link bieden mesh-opties aan. De kosten meestal enkele honderden euro's. 


10 tips voor veilig internetgebruik

Waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van veilig internetgebruik is de virusscanner. Een virus kan grote ravage achterlaten op je computer. Daarnaast zijn er talloze toepassingen waarmee hackers, via een virus, toegang krijgen tot je computer of gegevens. Het nadeel is dat virusscanners je computer trager maken. Vind je snelheid belangrijk dan zijn er genoeg snelheidstests te vinden die verschillende scanners vergelijken. Lees ook regelmatig recensies van vernieuwde scanners. Echt veilig internetten doe je door de virusscanner automatisch te laten updaten. Want er komen altijd updates bij die nieuwe virussen aanpakken.

Lees meer »

Facebook gezichtsherkenning uitzetten: zo doe je dat!

Elke foto op Facebook kan op de achtergrond worden gescand en worden vergeleken met profielfoto’s en foto’s die van een naamtag zijn voorzien. De software die hiervoor wordt ingezet werkt steeds beter, waardoor niet alleen namen zijn te achterhalen, maar ook gelaatsuitdrukkingen kunnen worden geïnterpreteerd. Ongetwijfeld kan dit handig zijn. Maar het is natuurlijk ook een aantasting van je privacy. Het is dus verstandig om goed na te denken of je wel herkend wilt worden. Zo niet, dan is het verstandig om in je instellingen te duiken om het een en ander aan te passen. Het is goed je te realiseren dat een veranderde instelling wel zal voorkomen dat jouw naam wordt voorgesteld in tags, maar dat het scannen van je foto’s op de achtergrond volautomatisch door zal gaan.

Lees meer »

Wat is mobiele malware?

Mobiele malware verschilt niet veel met malware voor computers en laptops. In beide gevallen is het voor cybercriminelen een manier om persoonlijke gegevens te ontfutselen. Via e-mail, sms en links op websites proberen ze malware op je apparaat te installeren, zodat ze achter je persoonlijke gegevens hopen te komen om bijvoorbeeld identiteitsfraude te kunnen plegen of geld van je bankrekening af te schrijven.

Lees meer »

Wat kan me gebeuren als ik een openbaar wifi-netwerk gebruik?

Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker heel eenvoudig toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Want hackers hebben speciale apparatuur die een netwerk aanmaakt met de naam van het openbare wifi-netwerk, waar jouw apparaat vervolgens verbinding mee maakt. Jij merkt daar verder niets van, maar wat er gebeurt is dat je internet- en dataverkeer via het netwerk van de hacker gaat. Hij heeft vervolgens toegang tot heel veel gegevens op je apparaat. Die de hacker vervolgens kan gebruiken voor identiteitsfraude, om in te loggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts of bijvoorbeeld het aanpassen van transactiegegevens van online bankieren. Je kunt de risico’s beperken.

Lees meer »