18 belangrijke tips voor veilig internet onderweg


18 belangrijke tips voor veilig internet onderweg | Mediafuze

Binnenkort op vakantie? Lees hier 18 belangrijke tips voor veilig gebruik van je mobiele telefoon, laptop en sociale media tijdens je vakantie.

Draadloze verbindingen

  • 1. Schakel Wi-Fi/Bluetooth uit op je apparaat als je daar geen gebruik van maakt. Zonder actieve verbindingen is het voor criminelen erg moeilijk toegang te verkrijgen tot je apparaat.
  • 2. Vermijd verbindingen met open Wi-Fi netwerken (zonder beveiliging). Criminelen kunnen hier eenvoudig misbruik van maken.
  • 3. Mocht je toch verbinding met een open netwerk maken, ga dan niet internetbankieren of E-mailen. Kortom, voer geen persoonlijke gegevens in zoals wachtwoorden en inlognamen. Maak gebruik van VPN indien mogelijk.
  • 4. Laat je apparaat niet automatisch verbinden met ‘bekende netwerken’. Criminelen kunnen achterhalen met welke ‘bekende netwerken’ jouw computer automatisch een verbinding wil maken en kunnen deze nabootsen.
  • 5. Gebruik voor het versturen van vertrouwelijke informatie je 3G- of 4G-verbinding. Je kunt sinds juni 2017 gratis gebruik maken van je databundel binnen de gehele EU en dus niet alleen in Nederland.
  • 6. Creëer je eigen Wifi-netwerk door middel van een ‘hotspot’. Wanneer je sporadisch gebruik maakt van Internet of een grote of onbeperkte databundel hebt kun je al je apparaten gebruik laten maken van een gedeelde hotspot (Internet via je 3G- of 4G-verbinding)

Mobiele apparaten

  • 7. Zorg ervoor dat je apparaat beveiligd is met encryptie. Dit maakt het voor criminelen moeilijk om de gegevens van je apparaat uit te lezen. Een voorbeeld hiervan is Bitlocker.
  • 8. Zorg voor een sterk wachtwoord en/of een sterke pincode. (Gebruik nooit simpele codes als ‘1234’ of ‘0000’.)
  • 9. Installeer vooraf de laatste updates van apps en software om eventuele beveiligingslekken te dichten. Om een fabel uit de wereld te helpen: Als ik moet kiezen tussen internetbankieren via mijn browser of via de mobiele bankieren-app kies ik voor de bankieren-app.
  • 10. Installeer beveiligingssoftware zoals antivirus-, firewall- en malwaredetectie-software. Deze maken het voor cybercriminelen moeilijk om binnen te dringen in je apparatuur.
  • 11 Schakel de ‘vind-mijn-apparaat’ in op je mobiele apparaat. Hiermee kun je je mobiele apparaat lokaliseren of op afstand wissen bij bijvoorbeeld verlies of diefstal.
  • 12. Laat je apparaten niet rondslingeren maar berg ze zo goed mogelijk op.

Meer informatie

Android
iPhone

Openbare computers

  • 13. Log niet in op persoonlijke accounts bij computers in internetcafés of hotellobby’s. Op openbare computers is namelijk niet te zien wat de beveiligingsinstellingen zijn en of er misschien al een malware-infectie heeft plaatsgevonden.
  • 14. Gebruik waar mogelijk de privé- of incognito-instelling in de browser. Dan worden geen persoonlijke data opgeslagen.
  • 15. Log je toch in op persoonlijke accounts, log dan na afloop uit op alle accounts en verwijder de browsergeschiedenis.

Sociale netwerken

  • 16. Wees voorzichtig met publieke updates op sociale netwerken over je vakanties terwijl je onderweg bent. Criminelen kunnen gebruik maken van deze informatie. Maak liever gebruik van een besloten groep of privéberichten.

Kantoor

  • 17. Verwijs, indien mogelijk, door naar een collega in een out-of-office reply naar externe adressen. Het is niet altijd nodig om te vertellen dat ‘je de komende 3 weken op vakantie ben’. (In Outlook kun je voor interne adressen een alternatieve out of office maken.)
  • 18. Bedenk van tevoren of, en zo ja welke collega’s toegang nodig hebben tot bestanden en documenten. Regel hiervoor de juiste autorisaties voordat je op vakantie gaat. Zet ook een reminder in je agenda om na de vakantie deze autorisaties weer aan te passen.

10 tips voor veilig internetgebruik

Waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van veilig internetgebruik is de virusscanner. Een virus kan grote ravage achterlaten op je computer. Daarnaast zijn er talloze toepassingen waarmee hackers, via een virus, toegang krijgen tot je computer of gegevens. Het nadeel is dat virusscanners je computer trager maken. Vind je snelheid belangrijk dan zijn er genoeg snelheidstests te vinden die verschillende scanners vergelijken. Lees ook regelmatig recensies van vernieuwde scanners. Echt veilig internetten doe je door de virusscanner automatisch te laten updaten. Want er komen altijd updates bij die nieuwe virussen aanpakken.

Lees meer »

Facebook gezichtsherkenning uitzetten: zo doe je dat!

Elke foto op Facebook kan op de achtergrond worden gescand en worden vergeleken met profielfoto’s en foto’s die van een naamtag zijn voorzien. De software die hiervoor wordt ingezet werkt steeds beter, waardoor niet alleen namen zijn te achterhalen, maar ook gelaatsuitdrukkingen kunnen worden geïnterpreteerd. Ongetwijfeld kan dit handig zijn. Maar het is natuurlijk ook een aantasting van je privacy. Het is dus verstandig om goed na te denken of je wel herkend wilt worden. Zo niet, dan is het verstandig om in je instellingen te duiken om het een en ander aan te passen. Het is goed je te realiseren dat een veranderde instelling wel zal voorkomen dat jouw naam wordt voorgesteld in tags, maar dat het scannen van je foto’s op de achtergrond volautomatisch door zal gaan.

Lees meer »

Wat is mobiele malware?

Mobiele malware verschilt niet veel met malware voor computers en laptops. In beide gevallen is het voor cybercriminelen een manier om persoonlijke gegevens te ontfutselen. Via e-mail, sms en links op websites proberen ze malware op je apparaat te installeren, zodat ze achter je persoonlijke gegevens hopen te komen om bijvoorbeeld identiteitsfraude te kunnen plegen of geld van je bankrekening af te schrijven.

Lees meer »

Wat kan me gebeuren als ik een openbaar wifi-netwerk gebruik?

Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker heel eenvoudig toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Want hackers hebben speciale apparatuur die een netwerk aanmaakt met de naam van het openbare wifi-netwerk, waar jouw apparaat vervolgens verbinding mee maakt. Jij merkt daar verder niets van, maar wat er gebeurt is dat je internet- en dataverkeer via het netwerk van de hacker gaat. Hij heeft vervolgens toegang tot heel veel gegevens op je apparaat. Die de hacker vervolgens kan gebruiken voor identiteitsfraude, om in te loggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts of bijvoorbeeld het aanpassen van transactiegegevens van online bankieren. Je kunt de risico’s beperken.

Lees meer »