Wat is een DDoS-aanval en hoe kan ik DDoS-aanvallen voorkomen?


Wat is een DDoS-aanval en hoe kan ik DDoS-aanvallen voorkomen? | Mediafuze

Een DDoS (Distributed Denial-of-Service) aanval is een poging om een computer, computernetwerk of dienst onbruikbaar te maken voor de bedoelde gebruiker. Het verschil tussen een 'gewone' dos-aanval en een distributed dos-aanval is dat in het laatste geval meerdere computers tegelijk de aanval uitvoeren. Hiervoor wordt vaak een botnet gebruikt, maar het kan ook gaan om meerdere personen die hun acties coördineren.

In een wereld die steeds verder groeit en onderling verbonden raakt, kan het voor bedrijven erg moeilijk zijn om te anticiperen op een nieuwe aanval of een kwaadwillende activiteit. Hoewel veel ondernemingen nog steeds denken dat ze nooit het doelwit zullen worden van een kwaadaardige aanvaller, is de noodzaak om elk netwerk te beschermen tegen dit soort verstoringen nog nooit zo groot geweest.

Enkele bekende voorbeelden van DDoS aanvallen zijn te vinden bij: 9292, Publeaks, Rabobank en DigiD. En recent nog ABN Amro en ING. Eén van de grootste DDoS aanvallen tot nu toe is van Nederlandse aard. Uitgevoerd door Cyberbunker.

Aanwijzingen die duiden op een DDoS-aanval

  • Het netwerk is ongebruikelijk traag.
  • Bepaalde websites zijn niet beschikbaar of het lukt niet om ze te bezoeken.
  • Een drastische toename van spamberichten.

Wat u kunt doen om een DDoS-aanval te voorkomen

  • Installeer speciale software om DDoS-aanvallen te voorkomen, zoals Arbor Networks, Fortinet, of DefensePro.
  • Gebruik een Next Generation Firewall (NGFW).
  • Gebruik een "wasstraat" waar "schoon" netwerkverkeer van "kwaadaardig" wordt gescheiden. Deze "wasstraat" is op provider niveau ingericht.
  • Hou het netwerkverkeer goed in de gaten. Bij een DDoS-aanval zie je extreem veel netwerkpakketten met ongeveer dezelfde karakteristieken.
  • Maak gebruik van switches. Switches vertragen het internetverkeer, zodat het makkelijker wordt om ongewenst verkeer er uit te filteren.
  • Maak gebruik van routers. Ook deze vertragen het internetverkeer.
  • Ontsluit uw netwerk indien dit niet nodig is niet via het internet of maak gebruik van VPN oplossingen.
  • Lees factsheet Continuïteit van onlinediensten van het Nationaal Cyber Security Centrum.

WiFi: wat is het, hoe werkt het en hoe is het ontstaan?

Wifi is een technologie die je draadloos toegang geeft tot het internet. Waar we voor de uitvinding van wifi alleen via een kabel toegang konden krijgen met het internet, gaat dit met wifi via radiogolven. Deze technologie maakt het mogelijk om overal draadloos gegevens te ontvangen en versturen.

Lees meer »

Gevaar van een onbeveiligd WiFi netwerk

WiFi-routers maken ons leven heel wat makkelijker maar maken ons ook veel kwetsbaarder voor eventuele inbraken en aanvallen van hackers zonder dat we het zelf beseffen. De meeste mensen hebben er geen idee van hoe gemakkelijk het kan zijn om een netwerkvergrendeling te doorbreken. Bij de meeste routers staat het internet standaard ingeschakeld waardoor je erg kwetsbaar bent voor hackers, zelfs al maak je op die moment zelf geen gebruik van het internet. Als je deze router niet beveiligt loop je dus het risico dat andere mensen je netwerk zullen gebruiken. Dit gebeurt zelfs onbewust omdat veel toestellen automatisch verbinding proberen maken met onbeveiligde netwerken in de directe omgeving. Hierdoor zal je internet sterk vertragen en zal je vlug boven je download limiet stijgen wat zal leiden tot extra kosten of afsluiting van het internet.

Lees meer »

Is WiFi in de trein veilig?

Reis je met de trein, dan kun je mogelijk gebruik maken van Wifi. Deze dienst wordt alleen aangeboden in intercity's en is gratis. Waar de verbinding kort na de introductie van de voorziening nog erg traag was, kun je sinds juni 2015 gebruik maken van het 4G-netwerk van T-Mobile. De downloadsnelheid is daardoor aanzienlijk verbeterd. De snelheidslimiet ligt daarmee op circa 150 kilobytes per seconde. Omdat T-Mobile (op moment van de introductie) nog geen landelijke dekking heeft kan dit netwerk niet op alle locaties gebruikt worden. In delen van Zeeland, Limburg, Groningen, Friesland en Noord-Brabant moet je daarom als gebruiker terugvallen op een tragere downloadsnelheid. Intercity's waarin je van draadloos internet gebruik kunt maken kun je herkennen aan de Wifi-logo's aan de buitenzijde van de wagons.

Lees meer »

WiFi-signaal versterken en verbeteren

Voor de ontvangst van internet, is een modem benodigd. Doorgaans wordt deze beschikbaar gesteld door de internetprovider. Er zijn verschillende soorten modems. Tegenwoordig wordt de modem vaak samen met de router in één kastje geplaatst. De modem zorgt dan voor de ontvangst van het internet. De router zorgt voor het doorsturen van het signaal naar de internetontvangende apparaten, zoals de laptop, tablets en dergelijke.

Lees meer »

Is WiFi-straling gevaarlijk?

De meeste mensen kennen Wifi wel. Steeds meer wordt er gebruik van gemaakt. Wifi is draadloos internet. Wifi heeft een groter bereik en een grotere bandbreedte dan bluetooth. Dit maakt dat Wifi optimaal geschikt is voor draadloos internet. Een wifiverbinding kan versleuteld worden, maar kan ook gebruikt worden zonder een sleutel in te hoeven typen. Wifi werkt op de radiofrequentie van de 2,4- en/of 5,0GHz-band.

Lees meer »