Britse variant coronavirus in Fries woonzorgcentrum: twee doden

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 16:00


Britse variant coronavirus in Fries woonzorgcentrum: twee doden | Mediafuze

In woonzorgcentrum ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen in Friesland is de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. In ieder geval twee van de bewoners hebben de Britse mutatie opgelopen, blijkt uit een steekproef. De GGD gaat ervan uit dat 21 anderen de variant ook hebben.

Begin januari was er al sprake van een corona-uitbraak in ‘t Suyderhuys waarbij twee personen overleden. Ook werd er duidelijk dat twee mensen besmet waren met de Britse variant van het virus. Om meer duidelijkheid te krijgen besloot de GGD meer bewoners te testen.

Uiteindelijk werden 83 bewoners uit voorzorg getest, 21 van hen bleken daadwerkelijk het coronavirus onder de leden te hebben. De GGD gaat ervan uit dat ook zij de Britse variant hebben opgelopen. DNA-onderzoek moet uitwijzen of dit ook echt het geval is.

Veertig Medewerkers

In totaal zijn 45 bewoners van het bejaardentehuis positief getest op het coronavirus. Britse gevallen meegerekend. Ook zijn er ruim veertig medewerkers van ‘t Suyderhuys positief getest. Het is vooralsnog niet duidelijk of daar mogelijk ook de Britse variant tussen zit

In Surhuisterveen gaat het nieuws van de besmettingen snel rond. “Het is wel even schrikken ja”, vertelt een bewoners. “Je wordt weer even met de neus op de feiten gedrukt dat het serieus is.” Ook vragen mensen zich af hoe de Britse variant in hun dorp terecht is gekomen.

Britse variant

De GGD heeft daar vooralsnog geen sluitend antwoord op. “We hebben de gevallen in ‘t Suyderhuys niet kunnen linken aan Engeland of de eerste gevallen in Nederland”, laat een woordvoerder van GGD Fryslân hierover weten. Om de herkomst van het virus te achterhalen is de GGD nog bezig met bron- en contactonderzoek.

Lange tijd bleef het erg rustig met het aantal coronabesmettingen in het noorden van Nederland. “Ik krijg af en toe wel eens zuiderlingen over de vloer”, vertelt een aangedane buurtbewoner. “En dan hoor je dingen uit het zuiden, wat hier gewoon niet voorkwam. De rollen zijn nu omgedraaid.”
«   »