
Ongeveer een op de tien mensen in Nederland die positief testen op het coronavirus heeft de Britse variant onder de leden. Deze besmettelijkere versie van het coronavirus droeg er in januari aan bij dat de Londense ziekenhuizen overspoelden. Wat weten we eigenlijk over de Britse variant?
De Britse variant werd voor het eerst in september in Engeland ontdekt. Halverwege december was deze variant al verantwoordelijk voor twee derde van de besmettingen in Londen. In Nederland loopt het aandeel mensen dat de Britse variant onder de leden heeft sinds eind vorig jaar op. Begin december werd de Britse variant hier nog maar bij ongeveer 1 procent van de mensen die positief testten op het coronavirus aangetroffen. Inmiddels is dit bij ongeveer 11 procent het geval.
Virussen veranderen
Dat er varianten zijn van het coronavirus is heel normaal. Ieder virus verandert constant een beetje en meestal hebben veranderingen geen invloed op de eigenschappen van het virus. Bij de Britse variant is één van de eigenschappen, de besmettelijkheid, dus wel veranderd.
Engeland kende in november een gedeeltelijke lockdown. Door onderzoek weten we nu dat tijdens deze lockdown het aantal besmettingen met de originele variant afnam. Het aantal besmettingen met de Britse variant daarentegen nam, ondanks alle maatregelen, in een aantal regio's sterk toe. In Londen kreeg deze variant dus al in december de overhand.
Contacten vaker positief
Een van de onderzoeken die al aanwijzingen geven over hoeveel besmettelijker deze variant is, komt van de Engelse evenknie van het RIVM, Public Health England. Deze organisatie bekeek hoe vaak mensen die zich lieten testen nadat ze in contact waren geweest met iemand die besmet was met het coronavirus, zelf ook besmet bleken met het coronavirus.
Van de honderd mensen die in contact waren geweest met een persoon die besmet was met de originele variant van het coronavirus, werden er elf zelf positief getest. Van de honderd mensen die in contact waren geweest met iemand die besmet was met de Britse variant, werden er vijftien zelf positief getest. Dit betekent dat de Britse variant, volgens deze gegevens, zo'n 35 procent besmettelijker is.
Volgens het Outbreak Management Team (OMT) blijkt ook uit Nederlandse cijfers dat de Britse variant een R-waarde heeft die ongeveer 30 procent hoger is dan de R-waarde van de originele variant. De R-waarde geeft aan hoeveel mensen een geïnfecteerde persoon gemiddeld besmet.
Britse variant maakt mensen niet zieker
Uit onderzoek van de University of Oxford komt naar voren dat de Britse variant de besmettelijkheid van personen in alle leeftijdsgroepen ongeveer evenveel verhoogt. Ook kinderen kunnen deze variant dus iets makkelijker doorgeven volgens dit onderzoek. Maar kinderen in de basisschoolleeftijd lijken nog steeds minder bevattelijk voor deze variant dan volwassenen.
Waarom de Britse variant besmettelijker is, weten we nog niet zeker. Het is volgens de onderzoeker van Oxford mogelijk dat je van deze variant minder coronavirusdeeltjes hoeft in te ademen om besmet te raken en vervolgens besmettelijk te worden.
De klachten die worden veroorzaakt door de Britse variant lijken vergelijkbaar met de klachten die worden veroorzaakt door de originele variant. Van de Britse variant heb je dus niet meer of minder last dan van de originele variant.
Vaccinaties
In theorie kunnen veranderingen er ook voor zorgen dat vaccinaties tegen COVID-19 minder goed werken. Er zijn echter geen aanwijzingen dat dit bij de Britse variant aan de hand is. Onderzoekers van BioNTech maakten dinsdag bekend dat uit laboratoriumonderzoek blijkt dat het vaccin, dat ze samen met Pfizer ontwikkelden, ook werkt tegen de Britse variant.
Dit zijn de versoepelingen van coronamaatregelen, die premier Rutte dinsdagavond aankondigde
Aantal coronapatiënten op ic's daalt voor vijfde dag op rij
Het aantal Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen nam wel toe, met 62. In totaal liggen nu 2487 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 52 meer dan een dag eerder.
kabinet wil versoepelen, maar hakt pas volgende week knoop door
Het demissionaire kabinet wil per 19 mei verder versoepelen, maar beslist een dag van tevoren of dit ook daadwerkelijk kan. Als de besmettingscijfers de komende week weer stijgen, worden de versoepelingen opnieuw uitgesteld.
Kabinet wacht op meer informatie voor besluit over versoepelingen
De bezetting in de ziekenhuizen is de afgelopen week gedaald tot rond het niveau waarbij eventueel versoepelingen mogelijk zouden zijn. Maar omdat de cijfers nog altijd sterk schommelen, wacht het kabinet de ontwikkelingen van de komende dagen af voordat het de knoop doorhakt.
EU neemt geen AstraZeneca-vaccins meer af vanwege gebrekkige leveringen
AstraZeneca heeft tot grote frustratie van de EU veel moeite met het bijhouden van het eerder overeengekomen leveringsschema.
Binnenkort versoepelingen? Dierentuinen en sportclubs kunnen niet langer meer wachten
Demissionair minister De Jonge kondigde vorige maand tijdens de persconferentie het openingsplan aan. Bij elke stap verdwijnen coronamaatregelen, maar hoe snel dat gaat hangt af van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Stap één werd gezet op 28 april, toen de terrassen weer open mochten en de avondklok werd afgeschaft.