Politie onderzoekt geweld demonstratie Museumplein, twee agenten gewond

Gepubliceerd op 18 januari 2021 om 19:00


Politie onderzoekt geweld demonstratie Museumplein, twee agenten gewond | Mediafuze

De politie stelt een onderzoek in naar het geweld zondag tijdens een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Amsterdamse Museumplein. Het protest werd kort na aanvang door de politie opgebroken. De Mobiele Eenheid en waterkanonnen werden ingezet om het plein leeg te vegen. Hierbij raakten twee politieagenten en een politiepaard gewond. Met behulp van beschikbaar beeldmateriaal is nu een onderzoek gestart, meldt de politie.

Volgens de politie was een groep van tweehonderd tot tweehonderdvijftig demonstranten„ duidelijk uit op de confrontatie. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich, laat de politie weten.

De gemeente had de demonstratie op het Museumplein eerder verboden en besloten dat die moest uitwijken naar het Westerpark. Nadat de organisatie dit besluit tevergeefs had aangevochten bij de rechter, werd besloten de demonstratie af te blazen. Desondanks kwamen zondagmiddag rond 14.00 uur zo’n tweeduizend betogers toch bijeen om te demonstreren. Voor het Museumplein gold een noodbevel. De politie heeft uiteindelijk 143 mensen gearresteerd. Zestien werden aangehouden voor openlijke geweldpleging, van wie vijftien maandagmiddag nog in hechtenis zaten.
«   »