Kuipers raadt avondklok aan in verband met Britse coronavariant

Gepubliceerd op 18 januari 2021 om 16:40


Kuipers raadt avondklok aan in verband met Britse coronavariant | Mediafuze

Door de Britse besmettelijkere coronavariant bevindt Nederland zich momenteel in een race tegen de klok, zegt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandag. Hij pleit voor aanscherping van de coronamaatregelen, waaronder het instellen van een avondklok, meldt persbureau ANP.

De tijd die je hebt is maar heel beperkt waarschuwt hij. Hoe sneller je een maatregel invoert, hoe meer impact die heeft.” Kuipers verwacht dat de huidige dalende trend in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames van korte duur zal zijn door de verspreiding van de Britse mutatie. Hij pleit daarom voor maatwerk: in gebieden waar de gemuteerde versie van het virus veel voorkomt zouden mensen binnen een bepaalde straal zo snel mogelijk moeten worden gevaccineerd.

De Britse mutatie kan volgens Kuipers in theorie al binnen anderhalf tot drie maanden dominant worden in Nederland, net als in Engeland is gebeurd. De ziekenhuisbezetting in Engeland ligt een factor 4 hoger dan hier. Er zijn ziekenhuizen die nauwelijks nog opereren, daar worden alleen nog operaties uitgevoerd die binnen 24 uur noodzakelijk zijn. Dat is een situatie waar je echt van weg wilt blijven.

Het demissionaire kabinet heeft nog geen besluit genomen over een eventuele avondklok. Dat is overigens een omstreden maatregel: een meerderheid van de Tweede Kamer was eerder tegen. Maandagavond zouden de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad met elkaar om de tafel gaan over de mogelijkheid van een avondklok, maar dit is een dag verplaatst omdat ze nog niet over de benodigde stukken beschikten.
«   »