Mensen met zware psychische problemen mogen tijdens avondklok naar buiten

Gepubliceerd op 29 januari 2021 om 20:30


Mensen met zware psychische problemen mogen tijdens avondklok naar buiten | Mediafuze

Mensen met ernstige psychische problemen mogen tijdens de avondklok toch even het huis uit als dat noodzakelijk is voor hun mentale toestand. Met een persoonlijke verklaring wordt voor hen een uitzondering gemaakt, meldt het ministerie van Volksgezondheid vrijdag.

Mensen met ernstige mentale problemen als PTSS moeten in de verklaring aangeven dat ze vallen onder de categorie 'Hulp aan een hulpbehoevend persoon'. Ook wordt aangeraden om documenten mee te nemen waaruit blijkt dat met welke problemen ze kampen, zoals een crisiskaart.

Op die manier wordt hun persoonlijke situatie sneller duidelijk voor een politieagent of boa, ook als iemand het op dat moment bijvoorbeeld even moeilijk vindt de situatie goed uit te leggen omdat hij of zij het juist dan even zwaar heeft.

'Handhaving naar redelijkheid'

"De handhavers zullen naar redelijkheid handelen en de situatie inschatten", belooft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Toch wil hij ook deze mensen vragen om in de buurt van hun huis te blijven. "Het doel is immers om contacten en verspreiding van het virus te voorkomen."

Blokhuis wil mensen met psychische problemen daarom vragen eerst met hun zorgverlener te bespreken of er nog "andere interventies" mogelijk zijn, "om escalatie of verergering te voorkomen."
«   »