Leeuwen verdwijnen noodgedwongen uit Artis vanwege coronacrisis

Gepubliceerd op 28 januari 2021 om 08:00


 | Mediafuze

Artis neemt afscheid van zijn drie leeuwen, twee leeuwinnen en een mannelijke leeuw, omdat de door de coronacrisis getroffen dierentuin geen geld heeft om een nieuw leeuwenverblijf te bouwen. Dat meldt directeur Rembrandt Sutorius in een verklaring.

De dieren verhuizen half februari naar een dierenpark in Zuid-Frankrijk. "Het was een moeilijke beslissing, want de leeuwen zijn een deel van de identiteit van Artis. Het is een prachtige groep dieren waar wij erg aan gehecht zijn", stelt Sutorius. "We openden onze deuren in 1838 en hebben hier leeuwen sinds 1839."

Vier miljoen ophoesten

Volgens de dierentuindirecteur was het oude leeuwenverblijf zijn tijd ver vooruit toen het in 1927 openging. "Maar als je daar nu staat, wens je de dieren een beter en groter verblijf toe en dat kunnen we de komende jaren niet bieden." De 4 miljoen euro die een nieuw onderkomen voor de dieren moet kosten, kan het park nu niet ophoesten. "Wellicht kan het over drie of vijf jaar, maar het kan ook nog tien jaar duren voordat we het kunnen realiseren", aldus Sutorius. "Het betekent wat mij betreft niet dat we nooit meer leeuwen zullen hebben."

 

Doneeractie

De dierentuin is een actie gestart om wat meer inkomsten te genereren en aandacht te vragen voor de penibele financiële situatie. De campagne #vergeetArtisniet moet mensen ertoe bewegen om geld te doneren aan de dierentuin en hun mooiste herinnering aan het park te delen.
«   »