Dit zijn de nieuwe maatregelen die premier Rutte aankondigde op de persconferentie over de lockdown

Gepubliceerd op 2 februari 2021 om 19:15


Dit zijn de nieuwe maatregelen die premier Rutte aankondigde op de persconferentie over de lockdown | Mediafuze

De razendsnelle opmars van de Britse variant van het coronavirus zit versoepelingen in de weg. Dit is wat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond bekend maakten op de persconferentie.

Avondklok

Over een eventuele verlenging de op 23 januari invoerde avondklok is nog geen knoop doorgehakt. Als de besmettingscijfers niet weer gaan stijgen, wordt de maatregel waarschijnlijk per 10 februari opgeheven.

Mocht het kabinet toch reden zien om de avondklok langer in stand te houden, moet de Tweede Kamer daar wel mee akkoord gaan.

Toen we het besluit over de avondklok namen, wisten we al dat we het effect nu nog niet konden zien", aldus Rutte.

Maar het is overal in Nederland wel stil op straat."

Het kabinet zal het Outbreak Management Team (OMT) vragen opnieuw advies te doen over het hele pakket aan coronamaatregelen, inclusief de avondklok. Eind deze week wordt daar een antwoord op verwacht.

Opmars Britse variant

Veel hangt samen met de opmars van de Britse variant van het coronavirus. Rutte liet weten dat tweederde van het aantal besmettingen inmiddels de Britse mutant betreft. Alles wijst erop dat er een derde golf op ons afkomt."

Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten is de Britse variant bovendien anderhalf keer besmettelijker dan de 'klassieke' coronavariant, zei Rutte. De R - het reproductiegetal - van de Britse variant ligt nu op 1,3.

Winkels

De niet-essentiële winkels - zaken die geen levensmiddelen verkopen - mogen vanaf 10 februari de deuren weer openen, maar alleen voor mensen die bestellingen willen afhalen.

Het heropenen van de detailhandel met 'bestellen en afhaal' is onderdeel van de exitstrategie uit de coronacrisis.

De risico's zijn klein als de voorwaarden zo streng zijn dat het niet te druk kan worden in de winkelstraat", zei Rutte.

De voorwaarden:

  • Online of telefonisch bestellen.
  • Het afhaalpunt is buiten.
  • Er zit minimaal vier uren tussen bestellen en afhalen om ‘funshoppen’ tegen te gaan.
  • Wie klanten toelaat in zijn of haar winkel moet weer dicht.

Contactberoepen

Kappers en andere mensen met een contactberoep mogen in elk geval tot 2 maart nog niet aan de slag. 

Scholen

De basisscholen gaan net als de kinderopvang vanaf maandag 8 februari weer open bevestigde Rutte.

Uit onderzoek van het OMT blijkt dat kinderen minder bijdragen aan de verspreiding van het virus dan volwassenen. Dat geldt ook voor de Britse variant.

Onderwijsminister Arie Slob zondagmiddag na afloop van het Catshuisberaad al weten dat de scholen weer open zouden gaan. Het kabinet neemt daarmee een positief advies van het OMT over, ondanks de zorgen bij meerdere leden over de Britse variant.

Het voortgezet onderwijs blijft wel dicht tot in elk geval 1 maart zei Rutte. Een besluit valt waarschijnlijk op 23 februari.

Wanneer het voortgezet onderwijs weer opengaat, dan moet men daar 1,5 meter afstand houden. Een aantal scholen onderzoekt nu hoe sneltesten en afstand houden werkt in de praktijk. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mogen eindexamenleerlingen nog wel naar school.

De buitenschoolse opvang blijft dicht, met uitzondering van de noodopvang.

Horeca, sportscholen, musea, dierentuinen, pretparken

Versoepelingen zijn voor de horeca, sportscholen musea, dierentuinen en pretparken zoals verwacht nog ver weg. Ze blijven in elk geval dicht tot 2 maart.

Regionale routekaart

Met een nieuwe routekaart wil het kabinet corona in meerdere mate weer regionaal proberen te beteugelen liet minister De Jonge weten. De vier niveau's van de nieuwe kaart zijn waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig.

Vaccinaties

Bij een hogere vaccinatiegraad zullen minder maatregelen nodig zijn. Ook wordt er meer ingezet op testen zodat delen van de samenleving op den duur ’gecontroleerd’ kunnen worden geopend.

Minister De Jonge lag deze week onder vuur vanwege rekenfouten in het vaccinatiedashboard. Het ministerie meldde zondag dat het aantal vaccinaties ruim 100.000 prikken hoger lag dan het aantal dat gemeld werd in het dashboard.

Dat bleek een dag later toch niet te kloppen. Die fout weerhoudt De Jonge er niet van om toch een nieuwe prognose te geven voor de komende dagen. Deze week staan er 250.000 vaccinaties op de rol, aldus de coronaminister.
«   »