Lockdown met drie weken verlengd

Gepubliceerd op 1 februari 2021 om 16:25


Lockdown met drie weken verlengd | Mediafuze

Het demissionaire kabinet verlengt de lockdown met minstens drie weken. Dat betekent dat de horeca, bioscopen en niet-essentiële winkels tot zeker 2 maart dicht blijven.

De winkels die geen levensmiddelen verkopen, mogen vanaf 10 februari wel open voor het afhalen van bestelde spullen. Als de besmettingscijfers blijven dalen, zal het demissionaire kabinet ook de avondklok afschaffen. Besluitvorming daarover volgt eind deze week.

Rutte en de Jonge presenteren nieuwe routekaart

Bij de persconferentie van dinsdag zullen premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) naar verwachting ook komen met een nieuwe routekaart. Die moet duidelijk maken bij welke stand van besmettingen, ziekenhuis- en ic-opnames en vaccinaties bepaalde beperkingen weer worden opgeheven.

Na heropening van de basisscholen en afschaffing van de avondklok moet heropening van de middelbare scholen volgen. Daarna kunnen de contactberoepen zoals kappers weer aan de slag. Voorlopig blijven de meeste maatregelen van de lockdown nog overeind. De horeca, musea, dierentuinen en pretparken blijven sowieso tot en met 2 maart dicht.

Britse variant

Reden om de lockdown voorlopig overeind te houden, is de opmars van de Britse variant van het coronavirus. In z’n laatste advies noemt het Outbreak Management Team (OMT) de epidemiologische situatie in ons land ’zeer kwetsbaar’. Waarschijnlijk komt momenteel de helft van het aantal besmettingen voor rekening van de Britse variant, waarvan de overdracht 49 procent hoger ligt.
«   »