Hart- en kankeroperaties noodgedwongen uitgesteld

Gepubliceerd op 11 april 2021 om 07:59

Hart- en kankeroperaties noodgedwongen uitgesteld | Mediafuze

Ziekenhuizen zien zich door het stijgende aantal coronapatiënten op ic-afdelingen gedwongen de reguliere zorg verder af te schalen. Een deel stelt inmiddels ook hart- en kankeroperaties uit. Dat meldt de Volkskrant op basis van een rondgang langs ziekenhuizen en ic-hoofden.

Op dit moment liggen er 787 mensen op ic's in Nederland. Het is het hoogste aantal sinds de eerste golf. Vrijdag besloot het Landelijk Netwerk Acute Zorg het totale aantal ic-bedden verder te willen opschalen, van 1450 naar 1550 bedden.

Dat opschalen  gaat ten koste van de andere zorg. Tot nu toe stelden ziekenhuizen vooral operaties uit voor minder acute gezondheidsgevaren, bijvoorbeeld knie- of heupoperaties.

"Maar van operaties die je eigenlijk niet langer dan zes weken kunt uitstellen, zoals openhartoperaties of sommige kankerbehandelingen, hadden we gezegd: die willen we niet afschalen", zegt Diederik Gommers tegen de krant. Hij is ic-arts en hoofd van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. "We zitten nu op het punt dat we dat niet meer kunnen waarmaken."

Onder meer het Radboudumc in Nijmegen schaalt deze zogeheten klasse-3-zorg al noodgedwongen af. "De operationele teams kijken elke ochtend wat er wél kan, of er ruimte is op de ic voor een geopereerde", zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant.

Gebrek aan personeel

In het UMC Amsterdam worden operaties uitgesteld en moeten  ic-verpleegkundigen hun aandacht over steeds meer patiënten verdelen. "We gaan elke keer weer een stapje verder, terwijl je eigenlijk denkt: dat kan niet."

De kern van het probleem is volgens Gommers een gebrek aan personeel. Dat komt volgens hem onder meer door het hoge ziekteverzuim. In sommige ziekenhuizen ligt dat volgens hem boven de 10 procent.


Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen

De derde regel in de bovenstaande afbeelding slaat bijvoorbeeld op terrassen, bioscoopzalen en soortgelijke bijeenkomsten. Voor onder meer uitvaarten, betogingen en religieuze bijeenkomsten gelden andere regels. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van alle uitzonderingen.

Lees meer »

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb, wat nu?

Probeer te voorkomen dat u het coronavirus krijgt of aan anderen geeft: Was uw handen vaak met zeep. Nies en hoest in uw elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes. Geef anderen geen hand.   Blijf thuis bij klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). U hoeft bij deze klachten niet getest te worden. Blijf thuis tot u 24 uur geen klachten heeft. Bel de huisarts als u steeds zieker wordt of moeilijker ademt. Bent u ouder dan 70, of heeft u een chronische ziekte? Bel dan direct uw huisarts of huisartsenpost als u: koorts heeft (meer dan 38 graden) en hoest of moeilijk ademt. Ga niet naar de huisarts toe. 

Lees meer »

Ik heb griep, wat nu?

Mocht je - met het idee dat het griepvirus verdwijnt - overwegen om jezelf in het zweet te werken door te gaan sporten, doe dit dan niet. Het is echt beter om je rust pakken. Het is niet nodig om de hele dag in bed door te brengen, maar met lichamelijke inspanning kun je beter wachten tot je beter bent.

Lees meer »