Eind mei weer uit eten? Dit is het nieuwe 'openingsplan' van het kabinet

Gepubliceerd op 13 april 2021 om 19:19

Eind mei weer uit eten? Dit is het nieuwe 'openingsplan' van het kabinet | Mediafuze

Het kabinet heeft zijn plan gepresenteerd waarin staat hoe de samenleving na 28 april stapsgewijs weer open zou kunnen gaan. De voorlaatste fase zou op 7 juli kunnen worden bereikt, maar dan moet het risiconiveau wel weer zijn teruggebracht tot het peil 'waakzaam'. En het kabinet waarschuwt: dat hangt af van heel veel dingen, waaronder het aantal nieuwe besmettingen en de vaccinatiegraad.

Het stappenplan [.pdf] is een aanvulling op de 'routekaart' die sinds oktober rondgaat (hier de bijgewerkte versie van 2 februari). Daarin staat hoe de vier risiconiveaus (waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig) samenhangen met de coronamaatregelen.

Terug naar normaal

Over de beoogde laatste stap, 'terug naar normaal', worden in het openingsplan geen uitspraken gedaan. Er staat alleen dat 'op enig moment wordt besloten' tot het 'loslaten van de basismaatregelen'.

Stap 1: 28 april

De eerste stap kan worden gezet als het risiconiveau nog steeds zeer ernstig is. Het gaat om 'maatregelen met grote maatschappelijke impact': het eind van de avondklok, het versoepelen van het thuisbezoekadvies naar twee mensen per dag, het toelaten van fysiek hoger onderwijs (al op 26 april), het verruimen van de openstelling van winkels en ten slotte het toestaan van de buitenterrassen van horecabedrijven.

Volgende week dinsdag, 20 april, beoordeelt het kabinet of de eerste stap inderdaad op 28 april kan worden gezet. Minister De Jonge legde vanavond uit dat de piek van ziekenhuisopnames tijdens de derde golf van coronabesmettingen daarvoor maatgevend is:

Stap 2: 11 mei

Ook deze stap kan binnen het niveau 'zeer ernstig' worden gezet, zegt het kabinet. Het gaat vooral om het vergroten van de mogelijkheden buitenshuis, zoals het buiten sporten en het 'openen van doorstroomlocaties'. Daarnaast zouden bij stap 2 de accommodaties voor binnensport weer open moeten kunnen, net als die voor 'kunst- en cultuurbeoefening'.

Ten slotte gaat het om de beperkte openstelling van doorstroomlocaties binnen, om de exploitatie van culturele instellingen én om het toelaten van publiek bij professionele sportevenementen. Aan die laatste versoepelingen zitten een voorwaarde vast: de verplichte toegangstest. Dat zit nu nog in de testfase, maar vanaf stap 2 zouden elke dag tot 300.000 tests moeten worden afgenomen en vanaf stap 3 zelfs tot 400.000.

Stap 3: 26 mei

De derde fase hangt samen met het terugbrengen van het risiconiveau naar 'ernstig'. Thuis zouden dagelijks weer vier of meer mensen op bezoek mogen komen. De maximale groepsgrootte op publieke plekken gaat dan ook weer naar vier mensen of meer, en de groepsgrootte binnen gaat naar 30 personen of meer, afhankelijk van de oppervlakte van de locatie.

Horecagelegenheden zouden de deur weer mogen opendoen voor uit eten. Culturele instellingen mogen weer open en de voorwaarden voor binnen en buiten sporten worden verruimd.

Stap 4: 16 juni

Bij de vierde stap is het risiconiveau 'zorgelijk'. Ook hier zou de thuisbezoekregeling kunnen worden verruimd, 'van 4 naar 6 personen of ruimer', stelt het kabinet. Ook op andere plekken wordt de groepsgrootte verruimd.

Er komt weer meer ruimte voor de opening van horecagelegenheden, niet alleen voor eetgelegenheden, maar ook voor bijvoorbeeld cafés en 'overige horecagelegenheden'. Ook culturele instellingen krijgen meer armslag. Onder voorwaarden worden nu ook weer evenementen toegestaan.

Stap 5: 7 juli

Bij stap 5 is het risiconiveau 'waakzaam'. Ook hier worden de bezoekregelingen en de groepsgroottes opnieuw naar boven aangepast en krijgen horecagelegenheden en culturele instellingen meer armslag. Daarnaast worden alle binnen- en buitensporten weer toegestaan, zowel trainingen als wedstrijden, voor zowel volwassenen als kinderen. De mogelijkheden voor evenementen worden weer groter.

Voor stap 6, het eind van de basismaatregelen, heeft het kabinet dus nog geen tijdstip voorzien.