Flinke versoepelingen per 28 april

Gepubliceerd op 19 april 2021 om 15:17


Kabinet mikt nog steeds op flinke versoepelingen per 28 april | Mediafuze

Het demissionair kabinet mikt nog steeds op versoepelingen per 28 april. Waarschijnlijk laten premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond op een persconferentie weten dat de eerste stap van het openingsplan kan worden gezet.

Na het Catshuisoverleg van zondag, lieten ingewijden al weten dat het kabinet "positiever is geworden" over het versoepelen van maatregelen. In het openingsplan staat dat, per 28 april, de avondklok vervalt, de terrassen en winkels onder voorwaarden opengaan en de bezoekregeling wordt verruimd van 1 naar 2 bezoekers thuis.

Of al deze maatregelen eind deze maand tegelijkertijd worden geschrapt, is nog niet helemaal zeker. Maandagavond wordt eerst nog gesproken met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad. Dinsdagochtend worden de knopen doorgehakt.

'Geen domme dingen doen'

Volgens de NOS zijn er strenge voorwaarden verbonden aan het heropenen van de terrassen. Zo zouden per tafeltje maar twee bezoekers uit een huishouden kunnen aanschuiven. Bovendien zou de horeca om 18.00 uur weer moeten sluiten.

De Jonge wilde na een overleg maandagmiddag nog niet vooruitlopen op de boodschap van dinsdag. "We zijn het verplicht aan de zorg om geen domme dingen te doen in zicht van de haven. Maar we zijn het ook verplicht aan de samenleving om de ruimte die er is te benutten", aldus de demissionair minister.

Volgende stap op 11 mei

De besmettingscijfers en ziekenhuisopnames lijken op dit moment weinig ruimte te bieden voor versoepelingen. Maar de grote vraag is of de piek in het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames al is bereikt. Daar lijkt het inmiddels wel op, zeggen bronnen rond het kabinet. Daarnaast wordt ook steeds gezegd dat het aantal mensen dat een vaccin heeft gekregen snel toeneemt.

Al met al zouden daardoor deze versoepelingen per 28 april nu wel kunnen, terwijl de boodschap op de persconferentie van vorige week nog somber was. De volgende stap in het openingsplan staat gepland voor 11 mei. Dan moet er meer kunnen op het gebied van sport en zouden ook de restaurants, musea en bioscopen onder voorwaarden open kunnen.
«   »