Binnenkort versoepelingen? Dierentuinen en sportclubs kunnen niet langer meer wachten

Gepubliceerd op 8 mei 2021 om 18:00

Binnenkort versoepelingen? Dierentuinen en sportclubs kunnen niet langer meer wachten | Mediafuze

Dierentuinen en sportverenigingen kunnen niet langer meer wachten tot ze hun deuren weer mogen openen. Ze zijn de volgende in de rij die volgens het openingsplan weer mogen versoepelen, maar afgelopen maandag besloot het kabinet daar nog zeker een week langer mee te wachten. Volgens Haagse bronnen volgt volgende week waarschijnlijk een nieuwe persconferentie; zou de tweede stap van het openingsplan binnenkort dan wél kunnen worden gezet?

Openingsplan

Demissionair minister De Jonge kondigde vorige maand tijdens de persconferentie het openingsplan aan. Bij elke stap verdwijnen coronamaatregelen, maar hoe snel dat gaat hangt af van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Stap één werd gezet op 28 april, toen de terrassen weer open mochten en de avondklok werd afgeschaft.

De tweede stap zou op z'n vroegst op 11 mei worden gezet. Dan zouden mensen bijvoorbeeld weer binnen kunnen sporten en zouden dierenparken onder voorwaarden weer open kunnen. Maar afgelopen week besloot het kabinet vanwege de hoge druk op de zorg dat het daarvoor nu nog te vroeg was. Op z'n vroegst wordt de tweede stap nu op 18 mei gezet.

'Dierentuinen kunnen veilig open'

Als het aan directeur Dirk Lips van Libéma ligt kunnen de dierenparken dan open. Libéma is de eigenaar van onder andere Safari Park Beekse Bergen en AquaZoo Leeuwarden. In een open brief en een brief die hij aanbiedt aan demissionair landbouwminister Carola Schouten schrijft hij dat de dierentuinen gecontroleerde ruimte bieden, alle hygiënemaatregelen in acht nemen en de bezoekers met tijdsloten kunnen reguleren.

Een van de voorwaarden voor Lips is wel dat bezoekers van tevoren niet moeten worden getest op het coronavirus, omdat dat voor mensen een te hoge drempel zou zijn voor een dierentuinbezoek. "En het is ook niet nodig: dierentuinen en attractieparken hebben in 2020 samen met de veiligheidsregio's, RIVM en overheid een protocol opgesteld om veilig open te kunnen. Dat werkt: er zijn geen besmettingshaarden te herleiden naar de dierenparken", stelt Lips.

'Kans op versoepelingen is klein'

Haagse bronnen lieten vrijdagmiddag echter weten dat ze de kans klein achten dat er op korte termijn verdere versoepelingen zullen plaatsvinden. Dit weekend overlegt het kabinet weer in het Catshuis over de coronamaatregelen. Naar verwachting volgt dan dinsdag een nieuwe persconferentie.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »