EU neemt geen AstraZeneca-vaccins meer af vanwege gebrekkige leveringen

Gepubliceerd op 9 mei 2021 om 12:50

EU neemt geen AstraZeneca-vaccins meer af vanwege gebrekkige leveringen | Mediafuze

De Europese Unie neemt vanaf juni geen AstraZeneca-vaccins meer af. Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) bevestigde zondag dat de contracten niet verlengd worden.

AstraZeneca heeft tot grote frustratie van de EU veel moeite met het bijhouden van het eerder overeengekomen leveringsschema.

Het bedrijf heeft tot nu toe slechts 30 miljoen van de beloofde 120 miljoen doses aan de EU geleverd. De Brits-Zweedse farmaceut zegt dit jaar slechts 70 miljoen van de volgende 180 miljoen beloofde doses te kunnen leveren.

De Europese Commissie heeft de farmaceut inmiddels aangeklaagd, omdat het bedrijf leveringscontracten niet nakomt en ook geen redelijk plan zou hebben om überhaupt op tijd te kunnen leveren.

De EU is hoe dan ook op zoek naar andere, mogelijk doelmatigere vaccins. Zaterdag werd bekend dat de EU de komende twee jaar nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech zal ontvangen.

Het nieuwe contract met de Duits-Amerikaanse vaccinontwikkelaar wees er al op dat de EU meer inzet op het vaccin van Pfizer.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »