
De Europese Unie neemt vanaf juni geen AstraZeneca-vaccins meer af. Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) bevestigde zondag dat de contracten niet verlengd worden.
AstraZeneca heeft tot grote frustratie van de EU veel moeite met het bijhouden van het eerder overeengekomen leveringsschema.
Het bedrijf heeft tot nu toe slechts 30 miljoen van de beloofde 120 miljoen doses aan de EU geleverd. De Brits-Zweedse farmaceut zegt dit jaar slechts 70 miljoen van de volgende 180 miljoen beloofde doses te kunnen leveren.
De Europese Commissie heeft de farmaceut inmiddels aangeklaagd, omdat het bedrijf leveringscontracten niet nakomt en ook geen redelijk plan zou hebben om überhaupt op tijd te kunnen leveren.
De EU is hoe dan ook op zoek naar andere, mogelijk doelmatigere vaccins. Zaterdag werd bekend dat de EU de komende twee jaar nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech zal ontvangen.
Het nieuwe contract met de Duits-Amerikaanse vaccinontwikkelaar wees er al op dat de EU meer inzet op het vaccin van Pfizer.
Eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs
Er is nu een concept-openingsplan voorgelegd aan deskundigen om in vijf tot zes stappen te versoepelen naar een zomer zonder coronamaatregelen. In de zomerperiode is het doel dat geen coronamaatregelen gelden of alleen nog de basismaatregelen, zoals het afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten.
Dit is waarom er een prikstop is van het AstraZeneca-vaccin
Er zijn zorgen over bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin, vanwege meerdere meldingen van ernstige trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes bij mensen die net gevaccineerd waren.
EMA komt met oordeel over mogelijk verband AstraZeneca-vaccin en trombose
In Europa zijn enkele tientallen meldingen binnengekomen over mensen die kort nadat ze het vaccin van AstraZeneca kregen de zeldzame vorm van trombose ontwikkelden. Zo'n twintig miljoen Europeanen hebben het AstraZeneca-vaccin inmiddels ontvangen.
Minder ziekenhuisbedden beschikbaar omdat personeel oververmoeid thuiszit
Op de intensivecareafdelingen van bijvoorbeeld het UMCG in Groningen zit 14 procent van het personeel ziek thuis. "Normaal gesproken ligt dat tussen de 6 en 8 procent", zegt Ate van der Zee, voorzitter van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland.
Viruswaarheid verliest hoger beroep: invoering avondklok was in orde
Dat hoger beroep heeft de Staat gewonnen. Het hof oordeelt dat de juridische onderbouwing voor de avondklok wel degelijk in orde was.
Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen (en de regels die blijven gelden)
"We komen nu in een fase terecht waarin we bereid zijn wat meer risico te nemen", zei Rutte. De verruimingen zijn volgens de premier alleen mogelijk als iedereen zich aan de basismaatregelen houdt, zoals handen wassen, zo veel mogelijk thuiswerken en mondkapjes dragen waar nodig.