
De Europese Unie neemt vanaf juni geen AstraZeneca-vaccins meer af. Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) bevestigde zondag dat de contracten niet verlengd worden.
AstraZeneca heeft tot grote frustratie van de EU veel moeite met het bijhouden van het eerder overeengekomen leveringsschema.
Het bedrijf heeft tot nu toe slechts 30 miljoen van de beloofde 120 miljoen doses aan de EU geleverd. De Brits-Zweedse farmaceut zegt dit jaar slechts 70 miljoen van de volgende 180 miljoen beloofde doses te kunnen leveren.
De Europese Commissie heeft de farmaceut inmiddels aangeklaagd, omdat het bedrijf leveringscontracten niet nakomt en ook geen redelijk plan zou hebben om überhaupt op tijd te kunnen leveren.
De EU is hoe dan ook op zoek naar andere, mogelijk doelmatigere vaccins. Zaterdag werd bekend dat de EU de komende twee jaar nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech zal ontvangen.
Het nieuwe contract met de Duits-Amerikaanse vaccinontwikkelaar wees er al op dat de EU meer inzet op het vaccin van Pfizer.
Kabinet neemt avondklok alsnog op in coronawet
De belangrijkste adviseur van het kabinet drong er opnieuw op aan de maatregel toch in de coronawet op te nemen. Daar is uiteindelijk ook voor gekozen.
Avondklok wordt gewoon gehandhaafd, hof schort vonnis rechter op
Dinsdagochtend bepaalde de rechter in een door actiegroep Viruswaarheid aangespannen zaak dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De Staat tekende hoger beroep aan en vroeg het hof daarnaast in een speciale spoedprocedure de werking van dat vonnis uit te stellen. Die procedure diende vanavond. De Staat wil dat de avondklok van kracht blijft, in elk geval totdat de zaak in hoger beroep inhoudelijk aan bod is geweest. Die zitting staat vrijdag op het programma bij het Haagse hof. Een uitspraak zal een paar dagen later volgen.Het hof zei vanavond - tijdens een chaotische zitting - dat het louter gaat om een belangenafweging. Dat van Viruswaarheid is beperkt tot een aantal dagen, meent het hof, het belang van de Staat is het voorkomen van een jojo-effect. De rechter vindt het belang van de Staat daarom zwaarder wegen. ,,En nu allemaal snel naar huis”, zei ze na de uitspraak, die rond 20.30 uur was - kort voor het (wederom) ingaan van de avondklok om 21.00 uur.
Rechtbank: Kabinet moet avondklok per direct opheffen
Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag maakt de avondklok “een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer”. Bovendien beperkt de regel “onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging”.
Avondklok verlengd tot 3 maart, komende week duidelijkheid over effect
De effecten en de naleving van de maatregelen worden wekelijks bekeken. Op 23 februari zullen alle maatregelen opnieuw worden geëvalueerd. Het is mogelijk dat dan wordt besloten om de avondklok nog voor 2 maart te beëindigen.
De nieuwe regionale routekaart: in deze volgorde wil het kabinet de coronamaatregelen stap voor stap versoepelen
De oude en de nieuwe routekaart zijn niet goed met elkaar te vergelijken. Het kabinet gebruikt in de nieuwste versie andere grenzen dan voorheen. Het kabinet mikt meer dan eerder op regionale ingrepen. Of de routekaart aan duidelijkheid heeft gewonnen, is nog maar de vraag.
Dit zijn de nieuwe maatregelen die premier Rutte aankondigde op de persconferentie over de lockdown
Over een eventuele verlenging de op 23 januari invoerde avondklok is nog geen knoop doorgehakt. Als de besmettingscijfers niet weer gaan stijgen, wordt de maatregel waarschijnlijk per 10 februari opgeheven.